Kopparbergs/Göteborg bröt AIK-svit

Dam

Kopparbergs/Göteborg som förlorade med 0-3 mot Djurgården för en dryg månad var inte likt laget som vann över AIK med 2-1 mer än på de orangefärgade tröjorna.

Då skrev jag att laget är tämligen ofarligt utan Lotta Schelin - Torbjörn Nilsson påstod något annat. Då hade han fel - den här gången hade han rätt.

Det må vara att det lossnade för Kopparbergs/Göteborg i och med segern mot Kristianstad i helgen.
AIK spelade enligt assisterande tränaren Patric Jildefalk årets hittills sämsta match. Den första halvleken skapade man verkligen inte många chanser. Motståndarna gjorde det dock svårt att ta över mittfältet. Ingvild Stensland gjorde en mycket bra match både defensivt och offensivt - nästan som vanligt, men nu hade hon stöd av alla sina medspelare.

Lisa De Vanna antydde ett par gånger att hon har den explosiviteten som Thomas Dennerby ibland har saknat i det svenska landslaget. Men mer än en antydan av hennes förmåga blev det inte under den första timmen.

Efter en halvtimme ledde Kopparbergs/Göteborg med 1-0. Ett inlägg av Lisa Ek hittade fram till Marlene Sjöberg och Sofia Lundgren var chanslös. Fem minuter före paus hade AIK kunnat kvittera. En jättemiss av Jenny Hallstenson på högerkanten och Emma Lundhs skott gick via Sandra Bjurteg i stolpen.

När sedan Ingvild Stensland slog in bollen i AIK:s straffområde och Lisa Ek nickade in 2-0 för Göteborg verkade matchen vara stängd och avgjort. Alltför tafatta var AIK:s anfallsförsök, alltför bra stod Göteborgs försvar där hela backlinjen gjorde en fin insats.
När AIK-tränare Benny Persson bytte Louise Fors mot Kathryn Gill och Emma Lundh spelade på högerkanten reste sig AIK, skapade en del farligheter och försökte pressa på. Resultatet kom efter 68 minuter när Lisa De Vanna kom i ett friläge och den spelaren missar inte sådana chanser - 1-2. Nu vittrade man kvitteringen, matchen svängde hit och dit och farligt blev det alltid när antingen Emma Lundh eller Lisa e Vanna fick bollen, men i slutändan kunde Kopparbergs hålla emot och vinna tre viktiga poäng.
- Vi spelade bra försvarsspel i första halvlek hade kontroll på matchen och tillät AIK bara drygt en målchans. Det blev nervöst efter deras reducering, sade Kopparbergs/Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson som kunde glädja sig åt lagets andra seger i följd - dessutom en tung sådan och något oväntat med tanke på AIKs starka inledning. Det var första förlusten sedan premiären mot Umeå IK. Sviten för laget sprack men inte för Lisa De Vanna som gjorde mål femte matchen i följd!

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-05-16 kl 03:06