Linda Forsbergs tre första mål för LdB FC

Dam

Inte fullt ordinarie Linda Forsberg fick ersätta LdB FCs målvassaste spelare Manon Melis som är ljumskskadad och Linda fyllde sin uppgift och gjorde tre mål i 7-2-matchen mot Kristiastads DFF.

Linda har gjort inhopp som yttermittfältare men har inte, delvis p g a sin skadebild, övertygat under sin första säsong i Malmö.
- Men jag har spelat mittforward i både Hammarby och Djurgården så det var ingen ovan plats jag fick chansen att prova på, förklarade "Foppa" efter LdB FCs formidabla uppvisning.

1.032 personer hade sökt sig till Vilans IP för att se derbymatchen. LdB Malmö visade upp fotboll i landslagsklass.
Första målchansen fick Pavlina Scasna efter fyra minuter men hennes skott gick utanför mål. Då gick det betydligt bättre fyra minuter senare då Therese Sjögran hittade Pavlina som spelade fram Linda Forsberg till 0-1 bakom Brett Maron i Kristianstads mål. Redan efter 16 minuter fick Linda chansen igen men den här gången gick hennes skott strax utanför.

Tre minuter senare bytte KDFFs tränare Elisabet Gunnarsdottir in Antonia Göransson och genast hittade hon genom LdB FC-försvaret. Med Ldb FCs Malin Levenstad i hasorna lyckades Holmfridur Magnusdottir lirka fram bollen till Antonia som reducerade till 1-2 och i 35 minuten spelade Sofie Persson ut bollen till Antonia som ur vinkel sköt tätt utanför bortre stolpen.
Dessförinnan hade Lina Nilsson ökat LdB FCs ledning till 0-2 framspelad Therese Sjögran - planens drottning och stundtals snudd på Marta-klass. Efter 38 minuter ökade LdB FC till 1-3 genom Linda Forsberg efter ett inlägg av Malin Levenstad.

I början av andra halvlek hade Kristianstad tre skott på mål innan Therese Sjögran startade anfallet som avslutades av Linda Forsberg via Lina Nilsson. Efter detta 1-4 mål hade Kristianstad två fina chanser till reducering, först i 64:e minuten genom Holmfridur Magnusdottir sedan en ännu bättre chans i 66:e minuten genom Susanne Moberg.
KDFF hade fler hörnor än LdB FC. Den i 74:e minuten slogs av Sofie Persson till Holmfridur Magnusdottir som hamrade in 2-4 med ett skott i nättaket, men minuten senare gjorde Therese Sjögran 2-5 på egen hand och ytterliggare två minuter senare spelade Nilla Fischer fram Pavlina Scasna till 2-6 bakom Brett Maron i Kristianstadsmålet. I 80:e minuten fick Tine Cederkvist rädda framför Susanne Mobergs fötter. Hemmalagets olycka fullbordades med ett självmål i 89:e minuten. LdB FC-backen Nera Smajic skickade in bollen bollen in i straffområdet där flipper-spelet slutade i matchens nionde mål.

LdB FCs tränare Jörgen Petersson kunde inte vara annat än nöjd.
- Första 30 minuterna var lysande. Vi hittade mellan Kristianstads mittbackar som vi hade pratat om. Vidare ska noteras att en ofta förbisedd detalj som inkast faktiskt föregick fyra av målen.
Han kan också prisa att truppen har så många bra spelare att frånvaron av en brasiliansk, en holländsk och en tills vidare f d svensk landslagsspelare (läs Renata, Manon Melis, Frida Nordin) inte märktes. Det innebar att isländska Dora Stefansdottir spelade från start för första gången. Tre spelare hade 90 minuter i benen från sin lördagsmatch med U-laget.
Litet ris fanns bland alla rosorna.
- Vi vet att Kristianstads DFF är bra på att vända spelet och det var inte bra att släppa in första målet och det andra var direkt huvudlöst.

För kollegan Elisabet Gunnarsdottir är det en helt ny upplevelse att ha förlorat fem matcher i rad.
- Nu var det förstås mot ett lag med spelare av världsklass som Therese Sjögran och Pavlina Scasna. LdB FC är ett mycket välutbildat lag som kan spelets alla detaljer. Hade önskat att vi fått möta dem i första matchen innan de blivit så här bra.
Det blev för många baklängesmål?
- Ja, det var förskräckligt men vi hade satt oss för att spela offensivt. Vi kunde krupit ner och försvarat ett 1-2-underläge men hade inte kommit i närheten av kvittering med det spelet, förklarar Elisabet Gunnarsdottir.

På läktaren satt bland andra assisterande förbundskapten Lilie Persson som kunde glädja sig åt LdB FCs grannlåt - nästan som när Sverige slog Brasilien för en vecka sedan.

Text: Anders Bystedt & Thorsten Frennstedt

Publicerad 2009-05-03 kl 22:09