Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Linköping laddar om trots "stjärnfall"

I Linköping ojar sig många och är orolig över "stjärnfallet" som drabbat klubben.

Tre landslagsspelare väljer USA och mästartränaren försvann efter SM-guldet.

Bengt Ekholm, LinköpingsFC fotbollsansvarige, väljer att titta framåt mot nya utmaningar:

- Vi får anpassa oss till det rådande klimatet och vi är trots att vi förlorat tre toppspelare övertygade om att vi kommer att klara konkurrensen på ett bra sätt. Vi är inte ensamma om att tappa spelare och att det blir allt svårare att hitta utländska toppspelare är inget vi kan deppa över. Vi måste satsa på egna unga talanger istället.

Många klubbar har också fått skära ner vad gäller spelarersättningar efter det tuffa år som snart ligger bakom oss. Gäller det även er i Linköping?

- Våra löner för 2010 kommer att ligga lägre än för året som gått. Kanske inte så konstigt eftersom vi tappar tre landslagsspelare.

Dom har kostat mycket mer än andra spelare gör som kommer menar du?

- Det var du som sa det. Vi måste anpassa oss till de omständigheter vi befinner oss i även om vi nog klarat oss bättre ekonomisk än de flesta klubbar. Vi har sett en ökning av sponsorintäkter varje år sedan vi startade som Linköpings FC och även om det inte var så hög ökning under 2009 så var det i alla fall en ökning.

Damallsvenskan tappar spelare och 2009 minskade publiken. Vad tror du man behöver göra för att stå emot WPS-hotet och öka publikintresset igen?

- Vi hade som mål när vi startade att snabbt ta oss upp i toppen av Damallsvenskan och det har vi gjort med den typ av spektakulära värvningar ni har sett. Samtidigt har vi sökt långsiktiga lösningar och värvat talanger som getts tid att utvecklas och vi ser redan flera som redan är ordinarie i laget. Flera av dessa är talanger ifrån närområdet och det tror vi är viktigt för lagets förankring i bygden. Publikintresset hos oss är ganska stort och vår stampublik har ökat från cirka 500 till runt 1000 sedann vi blev Linköpings FC. Den ökningen är bra och det återstår att hitta vägar att öka ännu mer. Det är svårt att säga hur, men naturligtvis är det bland annat viktigt att man har flyt med hur seriematcherna lottas. I fjol slog vi rekord när Umeå kom hit i september. Det var nästan 10 000 på Folkungavallen. I är när det var en avgörande seriefinal i slutet av oktober kom hälften så många. Självklart en besvikelse men samtidigt förstår man publiken för vädermässigt var det som natt och dag om man jämför de båda tillfällena när matcherna spelades.

Vad önskar du dig då till sist för nästa år, om vi bortser ifrån nya vinster med Linköpings FC?

- Det får bli mer publik på läktarna. Det är tjejerna i Damallsvenskan värda. Fotbollen de spelar är underhållande och väl värd att titta på, säger Bengt avslutningsvis.

Publicerad 2009-12-14 kl 22:45
Annons
Annons
Annons