Linköping tog stora silvret

Dam

Linköpings FC vann en promenadseger i Stockholm (årets första efter 0-0 mot Djurgården och 2-3 mot AIK) och besegrade Hammarby med 3-0.

I och med segern säkrades andraplatsen och Linköping får troligen spela Women's Cup 2009 då tävlingen ska utökas med ett antal andra placerade lag från några länder, bl a Sverige.

Om själva matchen kan sägas att båda lagen saknade den intensitet som de kan uppnå. I första halvleken hade Linköping redan två goda chanser att ta ledningen, i övrigt hade Hammarbys mittbackspar Karin Lissel och Malin Nilsson bra koll på damlandslagets senaste tillskott Kosovare Asllani.
Några sekunder före paus hade Hammarby sin enda vassa målchans när lagkapten Jennie Jonsson i hennes sista allsvenska fotbollsmatch träffade ribban efter ett inlägg av årets spelare i Hammarby, Nazanin Vaseghpanah.

Andra halvleken var från början till slut Linköpings. Ytterst sällan kom Hammarby nära Hedvig Lindahls straffområde och det noterades inte en enda målchans.
Eftersom Kosovare Asllani hade svårt mot Hammarbys försvar ryckte Daniela in och gjorde de första två målen för Linköping, 1-0 framspelad av Caroline Seger (59), och 2-0 av inbytta Tilda Heimersson (75). Fem minuter senare gjorde Hammarby självmål efter ett inlägg och fastställde slutresultatet för Damallsvenskans näst bästa lag i år. Det såg ganska länge såg ut att bli etta. Först när man inte hade råd att efter OS även hämta hem brasilianska Cristiane avgjorde Umeå och Marta guldkampen till UIK:s fördel.

Några hemmaspelare fällde tårar när de sakta vandrade in i omklädningsrummet. Säkerligen dock inte pga den välförtjänta segern för Linköping utan därför att lagkapten Jennie Jonsson lägger skorna på hyllan. Speakern på Kanalplan tackade också Sara Johansson för hennes insats för Hammarby, även tränaren Anders Bengtsson tackar för sig efter två säsonger varav den nu avslutade blev mycket bättre än väntat.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-10-18 kl 19:50