Linköping vann toppmötet

Dam

Linköping tog tag i taktpinnen direkt när domaren Eva Ödlund blåste till match på Malmö IP. Man släppte aldrig taget och vinsten med 3-1 mot LdB FC Malmö var fullt rättvis.

Från läktaren tedde matchen sig inte som jämn men om man ska titta på skottstatistiken så var den det. Båda lagen hade 15 avslut varav 7 var på mål.

Linköping hade dubbelt så många hörnor som LdB Malmö och vilka hörnor. Från båda håll lyckades Maria Karlsson och Daniela få till riktigt vassa varianter som LdB Malmös försvar och målvakten Caroline Jönsson fick jobba hårt på.

I matchens inledning var Linköping absolut bäst, gjorde nästan allt rätt utom att göra mål. Man pressande ldB Malmö som blev passiva och tappade tempot. Laget blev för långt och började slå långbollar till Manon Melis som ofta hamnade i läge ensam med två försvarare. Det är i och för sig aldrig lätt att hålla ordning på Manon Melis, som med sin snabbhet kan åstadkomma mycket, men Sara Larsson, Charlotte Rohlin, Anna-Kaisa Rantanen och Maja Krantz spelade mycket klokt och släppte inte till speciellt mycket.

Linköping såg ut att ha hur mycket självförtroende som helst. Alla ville delta, både i offensiv som defensiv och det gjorde det till en mycket jobbig match för LdB Malmö som inte hade sin bästa dag.

I tjugo minuter pressade Linöping rejält och när LdB väl hade bollen blev det mycket sidledsspel.
Nilla Fischer som utgick i paus skulle aldrig spelat sade Jörgen Peterson efter matchen.
-Så här i efterhand gjorde jag en felbedömning. Nilla har nog en infektion i kroppen, hon avstod ju matchen i helgen mot Kopparberg/Göteborg men jag chansade på att det skulle bära. Det gjorde det inte och det märktes för vi tappade vår vanliga styrka på mitten.

I första halvleks slutminuter fick Linköpings utdelning två gånger och det satte förstås press på redan pressade Malmö. Förutom att Maria Karlsson gjorde 1-0 på en rejäl
strut med sin vänster utnyttjade Daniela ett slarvig rensning och drog på ett skott som skymda Caroline Jönsson i mål inte kunde göra något åt.

I andra halvlek bytte LdB Malmö in Therese Lundin och Maria Aronsson och ett tappert försök att förändra matchbilden startade. I den 68:e minuten lyckades LdB Malmö reducera på en hörnvariant. Therese Sjögran stod för skottet som smet in vid Hedvig Lindahls första stolpe. Men kvitteringsvittringen blev inte långvarig.

Bäst på plan var hårt jobbande brasilianskan Daniela. Hon slog många och precisa passningar i djupled som ofta blev till farligheter för Linköping. Daniela stod också bakom deras tredje mål.
Daniela löpte från mitten ut mot vänsterkanten, vände och slog en cross till Kosovare Asslani, som tog emot med högern, vände inåt och drog på skott med vänstern ungefär vid straffområdeslinjen. Skottet var hårt och välplacerat och gick in nära målvaktens högra kryss, mycket snyggt. En snabb replik ifrån Linköping som tog ledningen med 3-1 bara fyra minuter efter att LdB reducerat.

Kosovare Aalani bidrog i allra högsta grad till de många vassa anfallen som Linköping byggde upp.
I nästa vecka väntar nya uppgifter för henne med flicklandslaget och kommer till samlingen i fin form kan vi meddela förbundskapten Barrling.

3-1 till Linköping speglar matchen rättvist. Linköping var helt enkelt det bästa laget och tränaren Daniel Pettersson var förstås nöjd med vinsten och att hålla sig
kvar i serieledning.
-Det känns jättebra men jag är väl medveten om att det var två mycket psykologiska mål vi fick i första halvleks slutskede. Men utan tvekan så åker vi hem med tre välförtjänta poäng, bra gjort tycker jag med tanke på den tuffa matchning vi har haft den senaste tiden.

Att Josefin Öqvist inte var med tänkte man knappt på förrän efter matchen. Det finns gott om bra spelare i Linköpings FC som leder Damallsvenskan och idag kanske spelade bort LdB från en rimlig chans att vara med i den yttersta toppstriden.

Publicerad 2008-07-02 kl 22:40