Linköpings första poängförlust

Dam

Matchen mellan Djurgården och Linköping som slutade 0-0 var mycket intensiv och periodvis spelades den i ett rasande tempo - speciellt i första halvleken.

Lite tråkigt att bara 523 personer hade tagit sig till Kungsholmen när man ändå kan se så många landslagsspelare på plats.

Men att det inte gynnar någon förening att man lägger parallela matcher (samtidigt spelade AIK - Kristianstad på Skytteholm på knappt en kvarts avstånd) har tidigare påpekats. Och kanske föredrog en del att följa Umeås knappa förlust mot Frankfurt på TV.

Att fjolårets andralag i Damallsvenskan var högt motiverat att göra det så svårt som möjligt för Linköping och ville vinna gick det inte att ta miste på. Snabba löpdueller, intensiva närkamper på mittfältet och i båda försvarslinjerna präglade matchen som också var ett litet revanschmöte på VM-finalen med två tyskor (Angerer och Hingst) på ena och två brasilianskor (Daniela och Cristiane) på andra sidan.

Första chansen hade Jessica Landström, och på andra kanten hade Marijke Callebaut ett bra skottläge sekunderna efter. Båda spelade i fjol för Hammarby. Ett inlägg av Linda Forsberg som började på topp med Victoria Svensson toucherade stolpen i den 21:a matchminuten. Efter en frispark av Daniela till Landström kunde Djurgården rädda på mållinjen.

Där gjorde Nadine Angerer sin hittills bästa insats för Djurgården. Hon utstrålade stor säkerhet och dirigerade sitt försvar med korta, tydliga anvisningar. Ju längre matchen varade desto bättre blev Linköpings offensiva passningsspel.

Caroline Seger visade någonting av att hon skadade sig under veckan. Daniela med fin teknik och översikt och en Josefine Öqvist som gick långa vägar oroade Djurgårdens försvar som hade sina svårigheter ibland. Men varje gång Linköping skapade chanser var Nadine Angerer där. Som efter 55 minuter när hon räddade ett skott av Jessica Landström. Ofta sökte Daniela sin landsmaninna Cristiane. En frispark av Daniela nickade Cristiane mitt på målet och ännu en gång var Natze Angerer mellan Linköping och en ledning - hon räddade till hörna (62:a).

Vad Daniela är för Linköping vid fasta situationer är Sara "Thunis" Thunebro för Djurgården. Efter "Thunis" hörna, bara en minut efter Cristianes nick, träffade Ariane Hingst inte riktigt och sköt förbi.Sedan var Linköping mycket, mycket nära att avgöra - ännu en gång började det med att Daniela gav Josefine Öqvist ett jätteläge, hennes skott blev för svagt, men Djurgården kunde inte rädda undan och Cristiane var nära göra mål. Världens tredje bästa spelare (enligt FIFA:s omröstning 2007) gav sig inte, satte ett hårt skott mot mål och ännu en gång fann hon sin överman i Nadine Angerer som så småningom måste bli ett slags spöke för brasilanskorna som inte förmådde göra mål på henne i VM-finalen, inte heller i Allsvenskan.

De sista 20 minuterna tog Linköpings coach Daniel Pettersson ut Josefine Öqvist och Jessica Landström och östgötarnas offensiva spel blev tydligt avmattat efter dessa två byten. Djurgården försökte utnyttja detta in i det sista, hade bytt in Rebecca Johnson, Jennifer Meier och Anna Lagerberth, men även Hedvig Lindahl i Linköpings mål tillät inte mycket.

Ett lite lyckligt slutresultat med tanke på att Linköping hade det klart vassare offensiva spelet, men Djurgården har en av världens absolut bästa målvakter. 523 såg en mycket bra fotbollsmatch.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-05-24 kl 23:33