Linnéa Liljegärd punkterade Hammarby

Dam

Efter två tidiga mål av Linnéa Liljegärd var matchen mellan Hammarby och Kopparbergs/Göteborg i princip avgjord redan efter 19 minuter. Slutresultatet blev en ohotad 4-1-seger för bortalaget.

Skadeläget i Hammarby är mycket tufft just nu. Med Leena Puranen, Andrea Comaneci, Daniella Chamoun, Lena Andersson, Lisa Björkvik och Karin Lissel borta från spel är nuvarande chefstränare Annelie Norén (tredje kvinnan i Damallsvenskan 2009) långt ifrån sin ordinarie startelva och det blir ännu tunnare på reservbänken med ordinarie truppmedlemmar.

Matchen kännetecknades i början av många felpassningar på bägge sidor. Det var ytterst sällsynt med fler än två passningar i rad som hittade rätt. Men i den femte matchminuten var det yttermittfältaren Lisa Ek som kom till ett inlägg på sin högerkant och Linnéa Liljegärd tryckte säkert in bollen till en tidig ledning för Kopparbergs/Göteborg. Det var Linnéas 17:e mål för säsongen i match nummer 17.

Drygt en kvart senare fick hon en djupledsboll återigen av Lisa Ek och kunde lätt lobba in bollen till 2-0 för sitt Göteborg. Matchen kändes då redan avgjord.
Bakåt gjorde mittbackarna Stina Segerström och Jane Törnqvist en gedigen och rutinerad insats. Hammarby vann hörnstatistiken och det var framför allt i de fasta situationerna Hammarby kunde hota gästerna.
Exakt en halvtimme hade gått då Kicki Bengtsson slog en hörna från höger på vilken lagkaptenen för dagen, Annica Svensson, hoppade högst av alla och reducerade med en fin nick bakom Hedvig Lindahl.

Kopparbergs/Göteborg verkade dock aldrig skakat av reduceringsmålet utan fortsatte sitt excellenta försvarsspel och hittade fram med många bollar bakom Hammarbys backlinje. Efter 38 minuter hittade Johanna Almgren Göteborgs andra forward Sara Lindén med en passning och hon gjorde lätt 3-1 vilket också blev resultatet efter 45 minuter.

Om Hammarby hade pratat om upphämtning och press under halvtidsvilan, så sprack alla planer redan efter 49 minuter. Halvleken hade börjat med en fin löpning av Johanna Andersson på högerkanten och med ett inlägg som toucherade ribban på Hedvig Lindahls mål, men i ett kontringsläge på andra sidan blev det sedan en målchansutvisning på Hammarbys Elin Sölveskog - ett ganska tufft beslut av domaren Susanne Johansson som i likhet med hemmalaget inte hade sin bästa dag på jobbet. Nu fick Kicki Bengtsson kliva tillbaka från mittfältet och in i backlinjen. Kicki spelade sedan 35 utmärkta minuter som högerback och visade åter att hon är Hammarbys mest variabla spelare. Men ommöbleringarna och underläget på planen ledde snabbt till 4-1 till Göteborg genom Anna Ahlstrand bara tre minuter efter att Elin Sölveskog hade fått lämna planen.

Ingenting kunde nu hota Göteborgs bortaseger. Torbjörn Nilsson bytte ut matchens bästa spelare Linnéa Liljegärd och den ännu yngre talangen Olivia Schough fick spela sista kvarten. I den 85:e matchminuten föll Olivia Schough i straffområdet och Susanne Johansson dömde straff - åter ett domslut som var åtminstone diskutabelt. Sara Lindén sköt straffen, men Minna Meriluoto hoppade i rätt hörna och kunde boxa undan bollen, den sista höjdpunkten i en match som aldrig var riktigt spännande.
Kopparbergs/Göteborg var det bättre laget och man kan konstatera att Torbjörn Nilsson har byggt en mycket samspelt enhet. Hammarby stannar på sin nionde plats - och första matchen med ny tränare har säkerligen inte gett önskat effekt. Försvaret hade gång på gång problem med den väldigt rörliga Linnéa Liljegärd som troligen är bäst på avslut i Damallsvenskan (18 mål på 17 matcher understryker detta).

Bäst i hemmalaget var tveklöst Linnéas gamla lagkompis i Falköping - Madeleine Tegström som sprang och slet som ingen annan. Hammarby måste höja sig ordentligt om en dryg vecka när Umeå IK gästar Kanalplan.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-09-27 kl 01:10