POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EEEE

LUNDHS PODCAST: Schelins krav: Mer jämställdhet från Fifa och Uefa: "De behöver steppa upp"

Lotta Schelin kräver en betydligt mer jämställd fotbollsrörelse – och det är Fifa som måste leda förändringen ihop med Uefa.
- De behöver steppa upp, säger landslagsstjärnan i podcasten "Lundh".

När svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson gästade programmet tidigare i våras fick han en rad frågor angående resursfördelningen mellan dam- och herrfotboll från SvFF:s sida. Olof Lundh ville veta varför Pia Sundhages spelare tilldelas lägre ekonomiska bonusar än Erik Hamréns dito vid stora mästerskap, och ifall nivåskillnaderna kommer att jämnas ut inför VM i Kanada som stundar den här sommaren. Svaret från Nilsson blev att förhandlingar pågår, och att de summor som ingår i avtalen är hemliga.

Den här veckan har Lundh bjudit in Lyon och Blågults största stjärna på damsidan, Lotta Schelin, skyttedrottningen som under 2014 slog alla tiders målrekord med landslaget. Hon vill också att fotbollen ska bli mer jämställd, men pekar på att det svenska fotbollförbundet inte kan lastas för alla existerande orättvisor.

- Jag hör vad du säger, men man måste vara realistisk också. För mig känns det bra när jag tittar på vilken bonus vi kan räkna med under nästa VM och jämför den med hur det varit tidigare. Då känner jag ändå att det utvecklats och gått åt rätt håll, men man får påminna sig om att det är ett jättearbete som krävs och att sådant tar tid. Framför allt är det på europeisk basis och på världsbasis som förändringen behöver ske, säger Schelin.

Lundh nämner ytterligare några av skillnaderna som råder mellan könen, som att damerna tvingas spela VM på konstgräsunderlag, vilket aldrig skett för herrarna, att SvFF inte förrän 2015 tagit fram någon specialutformad VM-tröja, trots att herrarna haft detsamma under många olika stora turneringar. Samt att damerna trots en idog kamp fortfarande lyser med sin frånvaro i TV-spel som Fifa och Pro Evolution Soccer.

Schelin anser att det är Uefa och Fifa som bär det största ansvaret.

- Ja, i det här läget tycker jag det. Jag är inte särskilt missnöjd med hur SvFF hanterar oss, de är lyhörda och i kontakterna med dem märker man att de ser oss som betydelsefulla. Men de kan inte trolla med saker som helt enkelt inte finns, och då tänker jag på den ekonomiska biten. Det är Fifa och Uefa som måste steppa upp. Varken på världsomspännande eller på europeisk nivå har de kommit lika långt med de här bitarna som vi i Sverige, säger hon.

Ytterligare en parameter är det fackliga skydd som herrspelarna får genom FIFPro, den intresseorganisation som drivit gemensamma frågor under många år. Nu är en liknande funktion på gång för damerna och då tror Schelin att deras gemensamma röst kommer att växa sig starkare.

- För oss har det varit så att vi som individer fått gå ut och för att försöka få folk att lyssna, men vi har inte fått gehör när vi velat säga något. Genom att få mer skydd kan vi påverka mer, säger hon.

Publicerad 2015-04-13 kl 13:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå