Målvakt blev matchhjälte som målskytt

Dam

Det var Ulla-Karin Rönnlunds första mål i Damallsvenskan och hon börjar tillhör veteranerna. Ulla-Karin är målvakt och kvitterade i slutsekunden till 3-3 för Umeå IK mot Djurgården.

Den poängen istället för ingen kan avgöra guldstriden i Damallsvenskan. Men nu är det Linköping som har avgörandet i egna händer i kraft av en poängs ledning på lika antal spelade matcher.

Djurgården lyckades sätta hög press på Umeå IK och dessutom hålla ut. Starkt av hemmalaget att hämta upp både 0-2 och 1-3. Reduceringsmålen kom vid viktiga skeden i matchen.

Först gav emellertid Anna Hall Djurgården ledningen efter bara 3 minuter med ett långskott som dök ner tätt under Umeå-målvakten Ulla-Karin Rönnlunds ribba. Det var för övrigt Annas första mål i Damallsvenskan i år.
Linda Sällström ökade till 0-2 efter 35 minuter på en djupledspassning från Ariane Hingst som ställde Linda helt fri med Ulla-Karin Rönnlund. Sedan hade både Victoria Svensson och Therese Brogårde efter hörna var sitt bra läge när det inte stämde i Umeås mittförsvar. Johanna Frisk fick rädda "Vickans" skott till hörna. Några minuter senare räddade Nadine Angerer i Djurgårdens mål ett närskott av Hanna Ljungberg.

Marta var som vanligt svårfångad. Hon ryckte loss från Therese Brogårde och så när även Ann-Marie Norlin som tvingades fälla Marta. Straffen fem minuter före halvtid satte Marta själv och lugnade laget under halvtidsvilan.
I andra halvlek lyckades Sara Thunebro i sista stund rädda när Marta kom fri.
Men Djurgården skulle öka till 3-1 genom Marijke Callebaut framspelad av Victoria Svensson.
En kvart in på andra halvlek lade Marta en hörna som Frida Östberg mötte på volley och tryckte in till 2-3 otagbart bakom Nadine Angerer. En halvtimme kvar att åstadkomma kvittering och den såg ut att vara ett faktum när Madelaine Edlund efter returen på Karolina Westbergs nick i stolpen knäade bollen mot en sprattlande Nadine Angerer i Djurgårdens mål. Teve-bilder bakifrån mål visade tydligt att bollen varit över mållinjen när Nadine rensade. Både domare Jenny Palmqvist och hennes assisterande kunde inte avgöra detta.
Trots att Umeå kvitterade med Ulla-Karin Rönnlunds mål blev det bortdömda/missade den stora snackisen efteråt.
Umeå fortsatte skapa chanser men avsluten gick utanför eller över som Mami Yamaguchis skott från tre meter.
Marta hade andel i alla hemmamålen så även i det som blev 3-3, en hörna. Ulla-Karin Rönnlund rusade upp från sitt mål och befann sig tillsammans med alla spelare i straffområdet. Det var hon som hade sista foten på bollen innan den låg bakom Djurgården-kollegan Nadine Angerer.

UIK-tränare Andrée Jeglertz eldade på sin kritik om domarstandarden.
- Vi kan ha förlorat guldstriden på det bortdömda målet. Låg vara att vi själva också gjorde enkla misstag och inte hjälpte varandra i laget.
Anders Johansson kontrar med att domaren också missade att Nadine Angerer blev knuffad och hamnade inne i målet men att den förseelsen inte lyftes fram.
Umeås Johanna Frisk fick utgå efter en översträckning i ena armen.
Djurgårdens Linda Forsberg kom inte till spel sedan hennes ena knä svullnat upp efter de båda senaste matcherna.

Djurgårdens nästa match är mot Linköping borta medan Umeå IK åker till KIF Örebro för att tre dagar senare ta sig an LdB FC hemma.
Publicerad 2008-09-06 kl 23:20