Målvaktsbyte i AIK efter två sekunder

Dam

Efter bara några sekunder blåste domare Lena Arwedahl av matchen AIK - Umeå Södra. Hon tyckte att Sofia Lundgrens gula målvaktströja matchade motståndarnas gula spelartröjor alltför mycket.

Sofia fick springa in och komma tillbaka i rekordtid, numera orangeklädd på överkroppen.

Istället för Louise Fors hade Benny Persson satsat på ännu offensivare Kathryn Gill i startelvan, men det var som så ofta i den här säsongen framför allt Lisa De Vanna som skapade oro bland Umeås backar. AIK ställde upp enligt 4-3-3 som man bara spelat andra halvlek mot Kopparbergs/Göteborg.

Elin Ekblom på det centrala mittfältet och Emma Lundh på högerkanten var viktiga pusselbitar i ett mycket offensivt AIK som lyckades göra två mål under den första halvleken som dock båda blev bortdömda. Först Kathryn Gill pga offside (8:e), senare Lisa De Vanna likaså för offside (34:e). Umeå Södra försökte försvara sig så gott det gick, men att resultatet 0-0 stod sig till pausvilan berodde dels på att AIK inte utnyttjade sina chanser och dels på Umeås utmärkta målvaktsspel av Jessica Lundberg.

Framåt hade Torbjörn Nordströms lag två avslut som var långt ifrån att hota numera orangeklädda Sofia Lundgren. Ändå lyckades Umeå utjämna matchen något, men andra halvleken visade ett starkt AIK som skulle återinta första platsen i Stockholmsfotbollen.

Först ut var Lisa De Vanna med hennes mål nummer 8 i Damallsvenskan. Efter en hörna av Anne Mäkinen lyckades Umeförsvaret inte få bort bollen och De Vanna stötte in bollen till en välförtjänt ledning. Nästan direkt efter ledningen hade Linda Fransson Umeås första riktiga chans men Sofia Lundgren hade lyckats hålla sig varmt och räddade.
- Ett mål där och vi kanske hade skakat om AIK litet och samtidigt stärkt oss själva, förmodade assisterande tränare Jörgen Åström.

2-0 dröjde till den 70:e matchminuten. Ännu en gång var det Anne Mäkinen som gjorde ett bra inlägg. Det nickades av den andra australiensaren Kathryn Gill, Jessica Lundberg kunde rädda men returen tryckte Gill in. Sekunderna efter målet blev hon utbytt mot Louise Fors. Även hon fick skriva in sig i målprotokollet. Åtta minuter före slut kom passningen från vänster. Lisa De Vanna och Lollo hade tid och lugnet för att kunna pricksjuta 3-0. Umeå Södra verkade ha tappat kraften i en match där man fick springa mycket och mest efter AIK-spelare som verkade vara bättre på varenda position.

Att Linda Fransson fick ett friläge och kunde göra 3-1 på en retur av Sofia Lundgren besvarade hemmalaget nästan omedelbart med Emma Lundhs 4-1 som blev slutresultatet.

Trots att Elin Ekblom Bak korades till matchens lirare av sponsorn kan man konstatera att hela laget spelade mycket bra.
Tränare Benny Persson påpekar att unga Elin Karlsson spelade sin första match från start i Damallsvenskan. Umeå gjorde sitt bästa, kunde dock inte hålla emot. Gästernas bästa spelare blev Hanna Folkesson, dock tycker damfotboll.com att målvakten Jessica Lundberg borde fått den äran då hon förhindrade ännu fler AIK-mål.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-05-22 kl 00:44