Manon Melis avgjorde Skåne-derbyt

Dam

Det sattes för andra gången i år nytt publikrekord när Kristianstads DFF tog emot LdB FC i Skåne-derby i Damallsvenskan. 2.927 kom för att se fighten. Malmö-laget vann med 1-0 (0-0).

Om det varit i fjol hade detta varit en match där LdB tappat två poäng och som man sett tillbaka på som där man tappade kontakten med Umeå IK på förstaplatsen. Nu räckte koncentrationen i 90 minuter - med litet tur ska tillfogas.

Första halvlek påminde Kristianstads spel litet om Bälinges i söndags som konfunderade LdB. Det erkände även Nilla Fischer som tillsammans med Therese Sjögran har sina fotbollsrötter i Kristianstad/Wä.
Den första öppna chansen var när Pavlina Scasna fann luckan för en passning till Manon Melis som inte lyckades runda utrusande målvakt Sandra Wahldén som för övrigt var utmärkt.

Kristianstads bästa chans var ett skott av Susanne Moberg som LdB FC-målvakten Stéphanie Öhrström lyckades tippa över ribban. Högra ytterbacken Johanna Jönsson slog långbollen till Susanne. På den andra spelade Ifeoma Dieke, skotsk landslagsspelare som var en av matchens bästa spelare. Ifeoma har tidigare spelat för QBIK.

LdB skaffade sig inte mindre än 10 hörnor, alla lagda av Therese Sjögran som rörde sig över hela plan. En av hörnorna nickade Nilla Fischer vidare ut till Manon Melis som drog på för allt vad hon var värd. Det blev ett otagbart skott som gav 0-1 efter 50 minuter.
Nilla vann kampen på mittfältet mot Kristiantads speluppläggare Sofie Persson.

Kristianstads bästa kvitteringschans avvärjde Stéphanie Öhrström med en dubbelräddning först på Susanne Mobergs skott och Frida Petterssons på returen,
Therese Lundins skott i ribbans underkant i andra halvlek var det närmaste LdB kom att öka sin ledning.
- Kristianstads spel i första halvlek passade oss definitivt inte, sade Nilla Fischer efteråt.
- Vi fick verkligen kämpa för poängen, fyllde Therese Sjögran i.

Kristianstads DFFs tränare Ulf Palmquist:
- LdB FC kan mycket väl vinna Damallsvenskan. Jag är nöjd med våra spelares insats - dock ej resultatet.
Senaste debyt i Damallsvenskan var 2001 och då vann dåvarande Malmö FF dam med tennissiffrorna 6-3. Både Nilla Fischer och Therese Sjögran var med den gången också - fast i Kristianstad-tröjor. Det var f ö samma domare nu, Paula Törn, Lagan. Hon hade ovanligt få avblåsningar i årets derby.
Publicerad 2008-05-16 kl 04:06