Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Maria Thuré spelare med egen spalt

Hon är hundra gånger roligare att läsa än ”Blondinbella” och ett utmärkt komplement till ”Fotbollsfrun”. Det handlar om Maria Thuré, en 24-årig uppländska.

Hon nöjer sig inte med att spela fin fotboll i Norrettans Danmarks IF, utan har också etablerat sig som en nytt, spännande fenomen i bloggosfären.

Men för att ta det hela från början: Maria är tjejen från bruksidyllen Gimo i Uppland och som startade fotbollskarriären i hemortens flicklag.
Sedan fortsatte resan via konkurrenten Film - landskapet kryllar av märkliga orts- och lagnamn - innan talangscouterna i Uppsala-klubben Bälingetrollen i division 2 spanade in henne.
Steget från denna farmarklubb till ”storasystrarna” damallsvenska Bälinge IF var inte långt och i ett huj befann sig 17-åriga Maria Thuré plötsligt ombord på detta Upplands-fotbollens flaggskepp. Det blev några säsonger på Studenternas innan högermittfältaren Maria 2006 tog sig en time-out, som varade i cirka 1,5 år. Under uppehållet fullbordade hon sin socionomutbildning med praktik och uppsatsskrivande och det är som socionom och stödperson för ungdomar inom Uppsala kommun hon har haft sitt dagliga värv. Den yrkesinriktningen är kanske över – vad som väntar bakom knuten är en spännande historia, som bara hon själv anar scenariot till.

När suget efter fotboll blev henne övermäktigt efter Bälingeperioden, så valde Maria förra säsongen division 1-klubben Danmarks IF som plats för omstarten. Där finns hon nu, som en erkänt hård backklippa – och minst ett år till, eftersom hon förnyar kontraktet just i dagarna. Maria trivs bra i Danmark, föreningen prioriterar damfotbollen, vilket är mycket sällsynt annars.

Vad tycker Maria rent allmänt om damfotbollen i Uppsala med omnejd?

- Sorgligt, förstås, att Bälinge tvingades lägga ner verksamheten. Jättetråkigt för alla unga spelare som satsade på allsvenskt spel, men nu står utan klubb. Det blir istället Danmark som får ta över den ledande rollen, säger Maria. Vad som än sedan händer med nya satsningar, där Sirius eventuellt går in och tar över Bälinges plats, så finns det varken utrymme eller spelarmaterial för två division 1-lag i Uppsala, utevecklar Maria.
- Målet för Danmarks IF är inte att gå upp i Damallsvenskan fortast möjligt, utan att fortsätta lagbygget långsamt och säkert, sedan får man se vart det leder.

Vart Marias egen fotbollskarriär leder de närmaste åren vet ingen, men däremot har hon skaffat sig en oväntad sidokarriär: Hon har en egen, uppmärksammad bloggspalt i Uppsala Nya Tidning.
Allt började med att Maria satt hemma på sin jungfrukammare och prövade sig fram som en nyfiken men entusiastisk nybörjarbloggare. Hennes språk och ämnesval föll folket på UNT på läppen och hon erbjöds att flytta över skrivandet till en daglig spalt i lokaltidningen.

Marias ämnesval sönderfaller i två huvudkategorier, nämligen uppsaliensisk lagidrott – inte enbart damfotboll - och sitt eget ungflicksliv, båda skildrade med drastisk humor och mycken självironi. Ty formulera sig kan hon:

- Jag läste journalistik på gymnasiet och har alltid tyckt om att skriva, förklarar Maria sig blygsamt.

Efter mindre än ett år ute på nätet har Marias blogg slagit igenom ordentligt och såväl besökarantal som kommentarer till hennes vardagsprosa ökar stadigt.

Kan du tänka dig att satsa ännu mer på skrivandet, exempelvis som sportkrönikör?
- Nej, det är inte aktuellt. Samtidigt lockar det att så småningom få fördjupa sig i skrivandet, kanske inom sportens värld.
Det är, enligt henne, också en väg till att få träffa intressanta personer och att få dem att öppna sig i samtalet.
Avslutningsvis kan vi avslöja, att när Maria inte tränar eller spelar fotboll, sköter sitt bloggande eller söker ”mannen i sitt liv”, så sitter hon gärna vid symaskinen och förverkligar lite mer jordnära idéer.

Maria Thurés blogg: www.unt.se – se förstasidan, högerspalt!

Text: Ulf Ståhlberg

Publicerad 2009-01-04 kl 14:00
Annons
Annons
Annons