POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAM

MARKLUND: Ett tungt slag för FC Rosengård

Att Jonas Eidevall lämnar är ett tungt slag för FC Rosengård.
Men klubben är väl förberedd för att gå vidare – om de gör ett klokt val i tränarjakten.

Jag, precis som de flesta andra, blev väldigt förvånad när beskedet om att guldtränaren Jonas Eidevall lämnar FC Rosengård. För ett lag som leder damallsvenskan och ska spela Champions League är det givetvis allt annat än ett önskescenario.

Enligt vad jag hört inifrån Rosengårds omklädningsrum är Eidevall en väldigt respekterad och omtyckt tränare. Främst är det tre egenskaper som lyfts fram

  •  Han är väldigt ambitiös och noggrann i allt han gör, från träningar till scouting av motståndare. Allt har ett syfte och en tydlig röd tråd som skapar goda förutsättningar för laget att göra bra resultat.
  • Han har genom sin analytiska förmåga och stora fotbollskunskap utvecklat individerna och samspelet i laget.
  •  Han har ett starkt förtroende från spelartruppen och fått alla att dra åt samma håll i ett stjärnspäckat lag.

Jag tror att nyckeln i tränarjakten för Rosengård ligger i att vara väldigt lyhörda gentemot spelartruppen. Det nya namnet behöver förankras ordentligt med gruppen för att övergången ska bli så smidig som möjligt och att man lyckas bygga vidare på den positiva kultur som Eidevall och föreningen byggt upp.

Hans assisterande tränare Markus Tilly är givetvis ett naturligt alternativ, om truppen känner samma förtroende för honom som de gjort till Eidevall. Då får klubben en naturlig övergång utan de stora förändringar som en helt ny tränare skulle betyda.  Däremot skulle jag gärna se att de använder det här tillfället att tillföra ytterligare kompetens till tränarstaben.

Caroline Jönsson och Karolina Westberg är två spelare som jag själv spelat med och som jag vet har en stor och bred fotbollskompetens. Ingen av dem har haft något huvudtränaruppdrag tidigare, men tillsammans med en mer rutinerad kraft tror jag att de båda skulle kunna tillföra en extra dimension för Rosengård – och även bygga spännande tränare för framtiden.

Rosengård har en stark organisation och har jobbat långsiktigt och målmedvetet med att skapa goda förutsättningar att ett tränarbyte inte kommer att få laget att rasa i tabellen.

Men skillnaden mellan att bli ett guldlag och ett lag på övre halvan är för mig noggrannheten i valet av ny tränare.  Landar bytet rätt i spelartruppen då är de ett lag för guldet – i år igen.

***

Beskedet om att Tyresö flyttas ner var ju allt annat än oväntat. Det känns som logisk slutpunkt för hela den här sorgliga historien.

Samtidigt hoppas jag att klubben nu tar tillvara på att de har förutsättningarna inför nästa säsong klara och direkt påbörjar det långa och tuffa arbetet med att bygga upp ett lag och ett förtroende igen. De har en lång och utmanande vandring framför sig.

Publicerad 2014-06-05 kl 13:15

DAM

Jalkerud aktuell för cuppremiären: "Vem vet?"

"Djurgården är alltid positiva till att ha Mia i truppen"

Visa fler

ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå