Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Marklund summerar våren: "Vem ska kunna stoppa Rosengård?"

Våren har varit turbulent.

Nu kan den damallsvenska hösten att bli en ensidig affär.

För vilka ska kunna hota FC Rosengård?

När Rosengård satte punkt för vårsäsongen genom en uppvisning i anfallsspel med en 6-1 seger mot Piteå var det slutet på en vårsäsong som svensk fotboll och damallsvenskan sent ska glömma. Alla turer runt Tyresös kris, kollaps och konkurs har helt förändrat förutsättningarna – på många sätt. Från att ha varit två urstarka klubbar som gång på gång mätt krafterna med varandra, både på och utanför planen ska nu Rosengård på egen hand fortsätta resan mot att etablera sig i Europatoppen.

Idrottshistorien har lärt oss vad bra konkurrens betyder för prestation och förmåga att utvecklas. Blir det ett förstort glapp ner till de som jagar riskerar ett lag att tappa en del av lusten och drivkraften att nå den absoluta toppen. Jag vet själv hur viktigt det var för min egen och Umeås utveckling att kunna få spela tuffa och viktiga matcher för att få möjlighet att gå framåt. De senaste åren har fler matcherna för topplagen i damallsvenskan blivit viktiga då alla vet att konkurrenterna tappar väldigt få poäng. När jag nu tittar i tabellen kan jag inte låta bli att fråga mig själv: Vilken klubb ska kunna ta Tyresös plats och pressa Rosengård? Ska jag vara helt ärlig. Jag tror inte att det finns någon just nu.

Vårens stora överraskning Örebro har överträffat alla mina förväntningar. De har stärkt upp sin trupp på ett smart sätt, spelat en fysisk och välorganiserad fotboll kryddad med spetskvalitet i till exempel Sarah Michael. Segern mot just Rosengård i cupen är något som visar hur stor potential det finns i den gruppen. Men att de, trots sin fina vår, ska kunna hänga med och pressa Rosengård hela hösten tror jag inte på.

Där bakom tampas Göteborg, Linköping och Umeå om att haka på i toppstriden, men alla tre är för ojämna i sina prestationer för att vara något att räkna med på allvar.

En annan överraskning för mig är Jitex. Visst får de kriga i botten och kommer att åka ur serien som förväntat, men man har gjort det på ett helt annat sätt än jag såg framför mig. Det är en väldigt ung trupp som fått chansen i Göteborgsklubben och sättet de har tagit sig an uppgiften imponerar på mig. När jag och många andra säkert väntat sig att klubben skulle bli ett lag som skulle förlora matcherna med stora siffror har truppen istället lyckats hålla ihop. Att en trupp med den snittåldern ges chansen och sedan gör så pass bra ifrån sig i damallsvenskan är ett väldigt gott tecken för framtiden.

En annan klubb som haft det tufft i vår är AIK. De ska vara tacksamma för att det finns en räddningsplanka i och med Tyresös konkurs. För jag ser inget i deras spel som tyder på att de ska kunna göra en bättre höstsäsong. Det skulle dock vara positivt om de höll sig kvar eftersom Stockholm behöver en representant i den högsta serien för att svensk fotboll på damsidan ska kunna fortsätta att utvecklas på det sätt vi vill.

Publicerad 2014-07-03 kl 12:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons