POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAM

Marklund: Tyresö kan skada hela damallsvenskan

Foto: Scanpix

På lördag spelas den största matchen inom svensk klubbfotboll på väldigt länge.
Jag har längtat efter att se Tyresö slåss om en Champions League-final.
Men nu känner jag mest besvikelse.

Ända sedan Tyresö började sin resa mot toppen har jag gillat deras satsning. Föreningen har spänt bågen hårt, haft en skönt självsäker attityd och haft en vilja att göra svensk fotboll bättre genom att utveckla organisationen och krydda med världsspelare.

Och utifrån har det sett ut som att det fungerat. Nu känner jag mig mest besviken.

När de akuta ekonomiska problemen uppdagades har det istället blivit tydligt hur dåligt klubbens styrelse hanterat föreningen. Från att ha varit en maktfaktor i damallsvenskan och svensk fotboll har man nu istället fått alla emot sig. Spelartruppen är missnöjd, barnen i ungdomsverksamheten drabbas och resten av fotbollssverige ställer sig frågan hur detta kunde hända?

Problem riskerar inte bara Tyresös existens som förening – de kan också slå hårt mot svensk fotboll och damallsvenskan i stort.

Att storspelare som Marta och Caroline Seger lämnar Sverige är givetvis en jätteförlust på kortsikt. Men Tyresös kollaps riskerar också att försvaga den svenska fotbollen på längre sikt.

Jag vet att utländska spelare länge sett Sverige och damallsvenskan som en bra liga att komma till, såväl sportsligt som trygghetsmässigt. Här har man kunnat utvecklas som spelare och samtidigt haft en stabil tillvaro. När det nu avslöjas att en storklubb som Tyresö inte alls har den ekonomin man gett sken av kan det givetvis skapa en större osäkerhet hos de utländska stjärnor som svenska klubbar är intresserade av. Det kan sänka både marknadsvärdet och intresset för damallsvenskan på sikt.

Ledningen i Tyresö måste lägga all kraft för att bygga upp ett nytt förtroende mot sponsorer, supportrar och gräsrötterna i föreningen. För att kunna göra det tror jag det krävs en nystart i form av en helt ny styrelse. Kan klubben sedan hitta en stabil grund i sin ungdomsverksamhet och bygga därifrån har man en möjlighet att ta sig uppåt igen. Men vägen dit är lång.

Betyder turbulensen att Tyresös chans att ta hem Champions League är borta?
Absolut inte.

När det blir turbulent i en förening kan en spelartrupp svetsas samman och hitta energi ur kaoset, det har jag själv erfarenhet av från min spelarkarriär. Det syntes tydligt i matchen mot Neulengbach, då Tyresö gjorde en jättebra prestation, spelar avslappnat och verkade fungera som ett lag.

Nu har det gått längre tid och osäkerheten kring klubben har ökat ännu mer. Det har skrivits spaltmeter om ekonomisk doping och biståndsprojekt samtidigt som många spelare söker efter nya klubbar. I premiären mot Kristianstad hade man ett antal tongivande spelare borta av olika anledningar. Jag tycker ändå att kvaliteten på de spelare som startade är betydligt högre än vad de visade i den matchen. För att vinna mot Birmingham krävs vilja och engagemang på en helt annan nivå än i premiären.

Om spelarna går och spelar för sin egen och laget stolthet. För de unga tjejerna i ungdomssektionen. För alla i fotbollssverige som vill se ett svenskt lag vinna Champions League.

Då är jag övertygad om att man vinner på lördag. Men jag ser matchen med dubbla känslor.

Publicerad 2014-04-18 kl 18:19

DAM

ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå