POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EEEE

Marta redo för premiär med nytt lag

Foto: TT Nyhetsbyrån

Som 17-åring landade en av världens bästa fotbollsspelare i Sverige hos Umeå IK. Tio år senare spelar hon sin 200:e allsvenska match.

Som debutant i sitt nya lag, FC Rosengård, möter hon klubben där allting började.

– Jag är 28 år nu så kroppen är inte lika pigg, men samtidigt svarar den på ett bra sätt och jag har mer erfarenhet nu, säger Marta Vieira da Silva.

Hon känner sig som hemma. Som att hon har kommit in i laget. Efter bara några träningar med Rosengård får hon positiv respons både i och utanför planen. På Malmö IP:s läktare sitter några åskådare som vill prata och ta kort efter träningen.

Gillar Sverige

Tidigare i veckan ansökte den brasilianska superstjärnan om svenskt medborgarskap.

– Jag tycker om att vara här, oavsett om jag spelar eller inte. Jag har mina saker här och en lägenhet i Stockholm. Eftersom jag har spelat länge här borde jag kanske ha ansökt tidigare, säger hon till TT.

Våren och sommaren kantades av ett turbulent avsked från hennes gamla klubb Tyresö. I mars kom det fram att bolaget som ägde det damallsvenska laget hade miljonskulder. Laget drog sig ur allsvenskan och senare begärdes klubben i konkurs. Den sista tiden i klubben vill hon helst inte tänka på.

"Jobbig tid"

– Det var en jättejobbig tid, jag har aldrig sett en liknande situation som den i Tyresö. Inte ens i Brasilien, allt hände så snabbt utan att spelarna visste något. Det var en dålig tid, men vi hade väldigt kul med fotbollen i den gruppen så jag sparar bra minnen.

Om hon startar i onsdagens bortamatch mot Umeå IK är det inte som den bäst betalda spelaren i sitt nya lag. Klubbens budgetramar tillåter inte att ge henne en mer marknadsmässig lön.

– Det är det minst intressanta i den här situationen. Jag tänker mest på fotbollen och på mitt liv. Jag var inte klar i Sverige än. Det var bättre att stanna här det här året och se vad som händer i framtiden. Trivs jag här så vill jag inte flytta igen, säger hon.

Speciellt möte

Fem år i rad, 2006 till 2010, utsågs Marta till världens bästa fotbollsspelare. Nu drömmer hon om att ta serieledande Rosengård till nya nivåer. Kontraktet gäller i sex månader. Första utmaningen: Att vinna onsdagens match mot seriesjuan Umeå.

– Det är alltid kul att spela mot Umeå eftersom jag spelade där länge och det var min första klubb i Sverige, det är speciellt. Nu ska vi bara fortsätta att spela bra fotboll och drömma om en fin framtid i Champions League.

Publicerad 2014-07-29 kl 13:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå