Marta utklassade Arsenal!

Dam

Det får inte vara slut. Marta gjorde de tre första målen när Umeå IK och ytterligare ett. UIK vann med osannolika 6-0 (2-0) över Arsenal och är vidare till semifinal i UEFA Women´s Cup.

I motsats till bortamatchen var Marta med i startuppställningen och UIK på tårna direkt. Direkt efter avspark, matchuret hade inte hunnit ens till en halv minut, hade Marta placerat den första bollen bakom Emma Byrne i Arsenals mål.
Men sedan jobbade Arsenal sig in i matchen och kvitteringen hängde i luften mer än en gång. I synnerhet när Karen Carney lobbade i ribban och Kim Little hann fram på returen. Ulla-Karin Rönnlund i målet gjorde sin första jätteräddning för kvällen. Den andra kom en kvart senare när Ulla-Karin räddade Jayne Ludlows nick till hörna. Åter stod Karen Carney för inspelet.

Marta sköt utanför och Hanna Ljungberg var nära att komma runt. Det var så långt UIKs bästa chanser.
Minuten före halvtid gjorde Marta 2-0. Skottet tog via stolpen på väg in i målet. Före halvtidssignalen i följande anfall jätteräddade Ulla-Karin ett skott från Kelly Smith.

Marta hängde av sin bevakning efter en lång djupledslöpning och gjorde sitt tredje mål bara en minut in på andra halvlek. I vinddraget efter 3-0 ökade Hanna Ljungberg till 4-0 när hon kallt lobbade över Arsenal-målvakten. Mami Yamagucchi lobbade fram bollen till Hanna.
Efter en timmes spel sänkte Marta Arsenal definitivt när hon bröt emellan två backar och kallt bredsidade in 5-0.
Det engelska mästarlaget misslyckades kapitalt i sitt markeringsspel.

I bortamötet hade Arsenal bara haft de sista fem minuterna på sig att se Marta i aktion. Återseendet i Umeå blev en chock.
En kvart före slut fixade Marta en straff som överläts åt den andra profilspelaren Ulla-Karin Rönnlund att slå. Hon satte den iskallt i krysset. Om inte Ulla-Karin gjort sina räddningar i första halvlek kunde Arsenal fått luft under vingarna. Ambitionen var att anfalla, inte att backa hem vilket kanske hade varit klokare.
Kvällens resultat kommer att eka över Atlanten och Martas agent Fabiano Farah kan lägga på ytterligare någon miljon för att Marta ska skriva på kontraktet som ligger och väntar. Los Angeles Sol har redan skrivit på.
2.493 frös inte särskilt mycket på Gammliavallen trots att vintern är på väg.
Publicerad 2008-11-12 kl 21:10