Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Pia Sundhage prisad i USA

Det amerikanska damlandslagets framgångsrika coach belönades vid en gala i Los Angeles under natten mot söndagen.
- Det här priset är inte bara för mig utan för hela mitt lag, säger Pia Sundhage till TT.

Den svenska handelskammaren i Los Angeles tilldelade Pia Sundhage, 49, utmärkelsen "Eliason Award" vid en gala på Pacific Design Center i West Hollywood.

Priset delades ut för 22:a året i rad och går till en person som åstadkommit stora framgångar inom sitt fält, samtidigt som personen bidragit till att stärka banden mellan Sverige och USA.
Och med de kriterierna torde det vara svårt att hitta en lämpligare pristagare än Pia Sundhage.

Svenskan lyckades vinna OS guld i Peking med det amerikanska damlandslaget och under galan i Los Angeles hyllades hon av det amerikanska landslagets kapten Christie Rampone.

"Du är ett av det bästa som hänt fotbollen i USA", hälsade lagkaptenen i ett brev som lästes upp.

"Vårt landslag har nått framgångar tidigare men du har höjt ribban ytterligare. Du höll för pressen under OS och fördes oss till guld", skrev lagkaptenen vidare. En märkbart rörd Pia Sundhage tog del av hyllningarna.

- Det här känns jättestort, jag blir verkligen glad över den här utmärkelsen.
- Efter OS-guldet firades laget rejält. Det har varit mycket uppståndelse och guldet ger ju en skjuts åt vår liga, det är världens bästa spelare som spelar här.

Det var i november 2007 som Pia Sundhage utsågs till förbundskapten för USA, hon blev därmed den första icke-amerikanen i historien att leda damlandslaget.
- Det kändes stort att komma från lilla Sverige och få det ansvaret. Jag är otroligt glad att det har gått så bra.

- Svensk fotboll har väldigt bra rykte i USA och nu är det ju allt fler svenska damspelare som kommer hit för att spela i proffsligan, det är jätteroligt., säger Pia Sundhage som hade flugit in till galan från Charlotte i North Carolina.
- Det är i North Carolina som damfotbollen är som störst i USA, det är därför jag bor där men vi har ofta träningsläger här i Los Angeles, berättar svenskan som redan blickar fram emot VM i Tyskland 2011.

- Det krävs en så lång förberedelsetid om man ska nå framgångar. Det gäller att hitta rätt spelare och komponera laget på bästa sätt, säger Pia Sundhage.

Staffan Erfors/TT

Publicerad 2009-12-07 kl 10:00
Annons
Annons
Annons