Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Pressat Tyresö spelar för överlevnad

Ekonomiskt är Tyresö mitt inne i sin värsta period någonsin, sportsligt i den bästa.
I söndagens kvartsfinal i Champions League spelar fotbollslaget för sin överlevnad.
- Det är långt ifrån en optimal uppladdning, säger tränaren Tony Gustavsson.

I torsdags var det fortfarande osäkert om kvartsfinalen mot österrikiska Neulengbach skulle kunna spelas. Tyresö genomgår en företagsrekonstruktion efter att ha dragit på sig skulder på närmare 8 miljoner kronor, och under ett borgenärssammanträde motsatte sig Skatteverket som största fordringsägare först en ackordsuppgörelse. Något som fick uppgifter om att klubben försatts i konkurs att läcka ut i media, även om det inte stämde.

- Vi var mitt i träning när det hände, så vi tog aldrig del av det. Direkt efter träningen kom klubbledningen ut och informerade om att det hade sipprat ut felaktiga uppgifter och bad oss hålla oss lugna, säger Tony Gustavsson.

Seger ekonomiskt viktig

Under eftermiddagen nåddes sedan spelarna och ledarna, via mejl och telefonsamtal, av beskedet att rekonstruktionen får fortsätta, att laget finns kvar och att kvartsfinalen blir av.

- Det är klart att det blir en väldig lättnad. Det syns att det är en grupp som är väldigt sugen på att äntligen få spela fotboll, säger Gustavsson.

Det ekonomiska hotet är dock långt ifrån avvärjt. Klubbledningen har till 5 juni på sig att arbeta ihop en plan för hur de ska kunna betala tillbaka skulderna. Stort hopp ställs till ett — hemligt — projekt i Afrika som enligt Tyresös ordförande Hans Lindberg ska kunna ge upp emot 12 miljoner kronor i intäkter. Men även att gå vidare i Champions League är viktigt. Avancemang till semifinalen ger en intäkt på cirka 240 000 kronor, en turneringsseger runt 2 miljoner.

- Vi kan inte fokusera på det. Skulle vi hålla på och prata med varandra nu om att det är så dödsviktigt, så finns också risken att det knyter sig. Vi har försökt skapa en frizon innanför den vita kritan och lovat varandra att vi ska hålla kvaliteten i det sportsliga oavsett hur mycket det blåser runt i kring. Fokus måste vara här och nu för att vi ska kunna prestera, säger Tony Gustavsson.

Österrikiskt motstånd

Söndagens kvartsfinalmotståndare är Neulengbach från Österrike. Ett relativt okänt lag med en stark defensiv och ett vapen längst fram i form av anfallaren Nina Burger som delar ledningen i skytteligan i Champions League med sex gjorda mål på fyra matcher.

- Hon är riktigt, riktigt bra. De spelade dessutom oavgjort mot Potsdam för ett par veckor sedan, jag tror det säger det mesta. Vi måste komma upp i en hög standard för att gå segrande ur den här första hemmamatchen, säger Tony Gustavsson.

Publicerad 2014-03-21 kl 18:30
Annons
Annons
Annons