Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Prestationsångesten blev för tung för Lindahl: jag gick på lånad tid

Foto: Scanpix

Hedvig Lindahl, Sverige.

Missarna i målet gav folk en bild av Hedvig Lindahl.
Här är en helt annan:
Den om när prestationsångesten tar över och fotbollskarriären tar fel vändning.

Första träningen inför lördagens landskamp mot Norge. I fotbollslandslagets mål finns Hedvig Lindahl. Återigen ska sägas. Då handlar det inte bara om den korsbandsoperation hon genomgick förra hösten och som hållit henne borta från landslaget, det är också något annat som inte tidigare berättats.

Det är en historia om prestationsångest, att bli utdömd men också att försöka att hitta tillbaka till sig själv. Lindahl berättar rakt och ärligt i en intervju med TT:

- Jag kände mig tvingad att vara bäst. Samtidigt kunde jag var rädd för att bli uttagen i fotbollslandslaget. Oftast blev jag sjuk i samband med landslagssamlingar.

- Sista året kändes som att jag gick på lånad tid, säger hon.

Missar i fokus

Lindahl har gjort 91 landskamper, spelat i OS och VM, men karriären har också kommit att handla om hennes missar, senast i OS-mötet mot Sydafrika. Förre förbundskaptenen Thomas Dennerby valde dock i utsatta lägen att hålla kvar henne och hon blev ett slagträ när kritiken ibland handlade om Dennerbys brister som ledare.

Lindahl själv erkänner att kritiken kommit att påverkat henne negativt.

- I vissa fall kan det varit så.

När sedan Pia Sundhage tog över landslaget var det i stället med Kristin Hammarström som förstemålvakt. Att nu Lindahl finns med är därför för många väldigt överraskande.

- Vi pratar här i landslaget om vad vi ska gå igenom inför EM i sommar och det finns ingen här som gått igenom så mycket som Hedvig. Hon har gjort precis allt hon kan. Nu vill jag att hon ska kunna sätta lite press på Kristin, säger Sundhage om uttagningen.

Ändra på bilden

Med hjälp av herrlandslagets sjukgymnast Rickard Dahan, sin tränare i Kristianstad, Elisabet Gunnarsdottir, och en idrottspsykolog, har Lindahl lyckats att komma tillbaka.

- Den bild som gemene man har av mig som målvakt, det är den jag vill ändra på. Jag vill spela bra och vet att jag kan det.

Om landslagsuppdrag varit förknippat med så blandade känslor, hur är det nu att vara tillbaka?

- Jag känner mig mycket lugnare nu. Det är roligare att var här. Jag vet att jag kan sätta stopp i stället för att pressa mig själv. Då fick jag ge mycket av mig själv men fick inte mycket tillbaka.

- Nu har jag lärt mig att ta hand om mig själv. Jag är inte klar som målvakt ännu.

Publicerad 2013-05-28 kl 19:16
Annons
Annons
Annons