Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Rosengård räknar med Marta - och kritiserar Uefa: "Absurt att vi får sex promille av herrarnas halva miljard"

Foto: SCANPIX

Trots SM-guld och Europasuccé tvingas FC Rosengårdgöra nedskärningar på tre miljoner kronor. Ändå hoppas klubben behålla superstjärnan Marta över nästa säsong.
- Vi tror att hon förlänger, säger Klas Tjebbes till fotbollskanalen.se.

Att tillvaron är tuff för många damfotbollsklubbar kommer knappast som någon nyhet. Så sent som i somras rasade Tyresö ihop som ett korthus och gick raka spåret från Champions League-final till en ohejdad konkurs. Den gången handlade det om vidlyftiga satsningar där en rad storspelare kontrakterats på höga lönenivåer och till sist blev kostnadsmassan helt enkelt för tung i förhållande till föreningens intäkter.

Nu meddelar FC Rosengård – det svenska mästarlaget som just nått kvartsfinal i Champions League – att även deras ekonomi är ansträngd. För att klara verksamheten 2015 sjösätter skåningarna ett sparpaket där tre miljoner kronor bantas bort från budgeten och kanslipersonal varslas om uppsägning.

Enligt klubbdirektören Klas Tjebbes ska situationen dock inte jämföras med Tyresö. FC Rosengård har budgeten i balans och tisdagens besked ska ses som en proaktiv åtgärd för att säkra driften på längre sikt.

- Det är egentligen inte så illa ställt, utan vi gör detta som en åtgärd för framtiden. Vi får anpassa vår kostym efter hur förutsättningarna ser ut för en klubb som bedriver både herr- och damfotboll. Vi skaffar oss ett manöverutrymme för 2015. Sedan kan man tycka att det är tråkigt att det inte finns mer sponsorpengar för ett lag som vinner serien fyra år av fem och som hör till
Europatoppen, men så ser verkligheten tyvärr ut, säger Tjebbes.

Enligt honom blir ekonomin långsamt bättre för de svenska damfotbollsklubbarna, men för att få till en ökad stabilitet kärvs större publiktillströmning från fansen. Det skulle kunna ge en dominoeffekt där medierna hakade på, vilket i sig skulle bidra till att höja intresset ytterligare.

En annan viktig del är stödet från Uefa. FC Rosengård anser att fördelningen av prispengar från exempelvis Champions League borde se annorlunda ut, så att damerna kunde få en liten del av den enorma kaka som går till de mest framgångsrika herrlagen.

- Uefa gör absolut inte tillräckligt, tycker jag. Om man vill förändra villkoren och förbättra möjligheten för tjejerna duger det inte att använda argumentet att man anpassar sig efter hur marknaden ser ut. Ett sådant resonemang kan man bara komma med om man är nöjd med hur allting ser ut nu. Vill man åstadkomma någonting konkret får man tänka om och bli mer aktiv. Som läget är nu får de manliga Champions League-vinnarna en halv miljard kronor medan tjejerna får tre miljoner. Att ge tjejerna sex promille av vad tjejerna får är ganska absurt, säger Tjebbes.

Trots Rosengårds sparpaket lär dock spelartruppen bli relativt oförändrad sett till säsongen 2014. Den tyska mittfältaren Katrin Schmidt har skrivit på för Hammarby, men utöver det tror Klas Tjebbes att laget förblir intakt över vintern. Även megastjärnan Marta kan bli kvar, om hon väljer att förlänga sitt utgående avtal.

- Vi har med Marta även i den lägre budgetvarianten. Vi räknar med att kunna behålla henne och hoppas att hon ska stanna. Men vi har inte förhandlat klart ännu.

Marta själv har sagt att hon vill spela i Rosengård, men att hon måste kunna få en lön så att hon klarar att försörja sig själv och även sina familjemedlemmar. Hur stor möjlighet har ni att gå henne till mötes?
- Vi måste förhålla oss till budgeten och kommer inte att överskrida den, men som sagt finns det ett utrymme där. Vi får se helt enkelt hur det utvecklar sig de kommande veckorna.

Hur stor chans är det att hon stannar?
- Jag vet inte. Men känslan i magen och hjärtat är att vi har goda chanser.

Publicerad 2014-11-17 kl 19:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons