Säkert Sverige vann genrepet mot Finland

Dam

Sista matchen innan EM-truppen tas ut blev en succé för Sverige.
Finland besegrades med 3-1.
-Vi har så många bra spelare, det blir problem att ta ut en startelva till EM, sade förbundskapten Thomas Dennerby.

Sverige har inte förlorat en match i år och bröt inte heller den trenden i EM-genrepet mot Finland i Björneborg, där man var överlägset i första halvlek. Redan efter tio minuter slarvade hemmalaget i försvaret, Therese Sjögran snodde bollen och ordnade ledningen med ett säkert skott i mål.

I Nilla Fischers frånvaro, hon liksom målvakten Kristin Hammarström hade känningar i låret och stod över matchen av ren försiktighetsåtgärd, fick Victoria Sandell Svensson kliva ner på innermittfältet. Som så många gånger tidigare visade hon att det går alldeles utmärkt, lagkaptenen serverade anfallarna flera bollar och låg bakom Jessica Landströms 2-0-mål med en kort djupledspassning.

-I första halvlek spelade vi helt okej anfallsmässigt och hade några riktigt vassa anfall. I andra var det sämre, men det positiva är väl att vi spelar stabilt även när vi inte spelar så bra, sade Sandell Svensson.

Den andra halvlek inleddes med en finländsk reducering genom Djurgårdens Linda Sällström, men det glömdes snart bort när Lotta Schelin minuterna senare fixade 3-1 efter Sara Thunebros hörna.

De svenska spelarna luftades friskt vilket bidrog till att spelet försämrades, men trots en rad finländska målchanser behöll Sverige sin 3-1-ledning matchen ut.

-Vi skapade fler målchanser och vann rättvist. Vi hade en del misstag i försvaret som var lite berg- och dalbana i dag. Men vi vet att spelet sitter och det är viktigare att vi har friska spelare till EM, sade Dennerby.

Ett frågetecken inför EM-uttagningen på tisdag är mittbacken Linda Sembrandt som redan efter 20 minuter tvingades gå av planen skadad. Sembrandt stod över Kina-matchen på grund av en skada i den ena foten, den är nu återställd men mot Finland var det den andra foten hon trampade snett med. Första prognosen är en stukning som kan ta upp till två veckor att läka, men Dennerby vill ha säkra kort i truppen som tas ut på tisdag eftersom ingen av de 22 spelarna får bytas ut under turneringen.

-Ska man chansa ska det vara en spelare som besitter spetskompetens som ingen annan har. Väljer vi mellan två rätt lika spelare så väljer vi den friska, sade Dennerby tidigare under veckan.