Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Schelin i topptrion - här är årets bästa damspelare 2013

Dam

En svensk EM-fest på hemmaplan. Ett tyskt maskineri som mosade motståndarna. Dramatik i allsvenskan och Champions League. Här minns fotbollskanalen ett fantastiskt 2013 – och rankar årets bästa damspelare.

Foto: Scanpix

Den gångna säsongen var en veritabel styrkedemonstration för damfotbollen i allmänhet och för den svenska EM-arrangören i synnerhet. Aldrig tidigare hade ett mästerskap rönt ett sådant intresse, och när själva finalen skulle avgöras sökte sig 41 301 åskådare till Friends Arena. Nytt EM-rekord. Efter 90 minuter stod Tyskland som segrare, men även silvermedaljören Norge och trean Sverige glänste rejält under turneringens gång.

Och det finns många andra guldkorn från 2013. Oavsett om man tittar på Lyons framfart som franska mästare, på Malmös SM-guld i Sverige eller på det Wolfsburg som pulvriserade alla rivaler och vann både den inhemska dubbeln och Champions League.

Annons

Nu har fotbollskanalen.se tagit alla dessa faktorer i beaktande för att utse de bästa spelarna i världen 2013. Bakom listan står David B Larsson som med hjälp av bland andra krönikören och TV4-experten Olof Lundh och kommentatorn Daniel Kristiansson gått igenom och sorterat urvalet av kandidater.

På fredagen och lördagen inledde vi nedräkningen från platserna 20 till fyra. Här kommer den sista delen. Topptrion. Årets absolut vassaste lirare. Märk väl: Det enda kriteriet som räknas är prestationen under 2013 - man kommer inte med på listan genom gamla meriter.

3) Lotta Schelin, 29, Sverige:

Vi minns tårarna efter uttåget ur EM. Men bakom Lotta Schelins bedrövelse döljer sig något enastående - en av de starkaste säsongerna som en svensk forward någonsin svarat för.

När svenska landslaget med krökta axlar lämnade Gamla Ullevi efter semifinalförlusten mot Tyskland regerade känslan av hopplöshet. Turneringens målfarligaste gäng hade kammat noll för första gången - efter att dittills under sommaren i genomsnitt ha gjort 2,6 mål per match framåt. Fast riktigt sant är det inte. Den glödheta Lotta Schelin fick faktiskt, sin vana trogen, in en boll även mot tyskarna. Åtminstone trodde hon det. Men kvitteringen till 1-1 bakom keepern Nadine Angerer, dömdes bort på grund av en förseelse i ett tidigare läge.

Annons

Att det var just Schelin som befann sig i händelsernas centrum var dock långt ifrån någon slump. Ända sedan hösten 2012 har hon presterat en fotboll som saknar motstycke i hennes karriär. Och kanske även i ett historiskt blågult perspektiv.

Titta bara på ligaspelet: Med sina 24 mål för Lyon den gångna säsongen blev 29-åringen överlägsen fransk skyttedrottning i våras. En prestation som blir än mer imponerande om man räknar ut takten för hennes målproduktion. Var 45:e minut fick Schelin in en fullträff i ligan och när det gäller Champions League var hon inte mycket sämre.

Där slutade hon tvåa totalt i skytteligan, endast slagen av Patrizia Panico i ASD Torres Calcio, och inte minst i den senare delen av turneringen briljerade Schelin. Först gjorde hon tre mål mot LdB Malmö i kvartsfinalens dubbelmöte och sedan ökade hon på skörden till fyra när det vankades semifinaler mot Juvisy. Tyvärr gick hon bet i själva finalen mot Wolfsburg.

Annons

Landslaget då? Jo, Schelin bar mer eller mindre Sverige på sina gängliga axlar under EM och med sina fem mål vann hon den skytteligan också. Belöningen blev den traditionella guldskon från Uefa samt en plats i den all star-elva som senare togs ut. Dessutom nominerades hon till priset som "Årets spelare i Europa", men just hennes nemesis från EM, Nadine Angerer, lyckades till sist knipa den utmärkelsen.

Sin tredje raka diamantboll (och fjärde sammanlagt) kvitterade Schelin dock ut av bara farten vid Fotbollsgalan för drygt en månad sedan.

Var det hela bara en tillfällig formtopp, kan man då fråga sig. Nej, statistiken indikerar något annat. Visserligen har Lotta Schelins målsnitt i Feminine Division 1 försämrats något, och nu gör hon "bara" mål var 72:a minut. Dessutom har både PSG:s Marie-Laure Delie och Gaeatane Thiney i Juvisy fått in en boll mer än svenskan.

Annons

Men faktum kvarstår: I en stark europeisk liga och i dess hårdast satsande klubb briljerar Lotta Schelin. Hon vinner titlar på löpande band och är den självklara referenspunkten för lagkamraterna på planen. Med sin kombination av snabbhet, teknik och styrka hör hon till fotbollsvärldens mest svårstoppade anfallare.

Inte helt olikt en viss Zlatan Ibrahimovic.

2) Lena Gößling, 27, Tyskland:

Hon vann Bundesliga, tyska cupen och EM-guld. Dessutom blev Lena Gößling matchens lirare när Wolfsburg säkrade Champions League-titeln.

- Den här säsongen har varit fenomenal, konstaterar den 27-åriga superstjärnan.

När det gäller spektakulära långskott, akrobatiska cykelsparkar eller höga poängsnitt är mittfältaren knappast den som utmärker sig mest i fotbollsvärlden. Tvärtom gör hon mål i ungefär var tionde match, oavsett om det rör sig om landslagsspel eller den vanliga serielunken med klubblaget i Tyskland.

Annons

Öppnar man hennes prisskåp blir bilden en helt annan. Och betydligt mer imponerande. Under 2013 har Lena Gößling vunnit alla tävlingar hon deltagit i - och dessutom presterat allt bättre ju längre cupen eller turneringen i fråga pågått.

När Wolfsburg besegrade Lyon i vårens Champions League-final var det Martina Müller som gjorde det avgörande 1-0-målet, men Gößling utsågs till matchens lirare tack sitt slit och sin skicklighet centralt i banan. Hon vann boll, styrde rytmen i spelet, manade på lagkamraterna och slog knappt bort en passning.

Något som kryddades med segrar i både Bundesliga och DFB Pokal, den tyska cupen.

- Det är svårt att tänka sig ett bättre år än det här för mig personligen. Vad skulle kunna toppa en trippel med VfL? Visst kommer min målsättning alltid att vara att jobba ännu hårdare och vinna mer, men jag har svårt att se hur det skulle kunna gå till, ärligt talat, sade hon efter slutsignalen mot Lyon i maj.

Annons

Ändå återstod fortfarande den kanske största bedriften. På svensk mark dessutom. När Tyskland vann EM stämde allt för Gößling ännu en gång.

Hon var tongivande genom hela turneringen - men särskilt i slutspelsfasen där tyskarna successivt växlade upp genom kvarten, semin och finalen. Lena Gößling var ett självklart nav och en tillbakadragen spelmotor som bidrog starkt till att keepern Nadine Angerer inte släppte in några mål efter gruppspelet.

Efteråt blev båda två, Angerer och Gößling , uttagna i det all star-lag som Uefa komponerade från turneringen. Och när "Årets spelare i Europa" skulle koras utgjorde duon två av tre kandidater. Den sista var Lotta Schelin.

- Självklart blev jag positivt överraskad. Jag har alltid sett mig själv som en hårt arbetande del i ett större kollektiv, och att jag skulle väljas ut bland de sista nominerade till ett så fint pris hade jag aldrig vågat hoppas på, sade Gößling till Fifa.com inför prisutdelningen i september.

Annons

Att det till sist blev lagkompisen Angerer som kammade hem utmärkelsen den gången har kanske mindre betydelse, Lena Gößlings 2013 var ändå monumentalt starkt, hur man än vrider och vänder på det.

1) Nadine Angerer, 35, Tyskland:

Fotboll är en enkel sport där 22 spelare jagar en boll i 90 minuter och i slutändan vinner Tyskland. Så sant även under sommarens EM – men utan Nadine Angerer hade det aldrig gått.

Snart ett kvarts sekel har passerat sedan den bedrövade men alltid lika underfundige gamle skyttekungen Gary Lineker myntade sitt klassiska citat. VM 1990 var till ända för engelsmännens del och som så många gånger tidigare hade deras svurna arvfiende, "Die Nationalmannschaft", fått sista ordet efter en straffläggning. Sedan dess har Linekers bitterljuva visdomsord vuxit till något slags vedertaget men tämligen uttjatat faktum inom idrotten.

Annons

Så fort Tyskland råkat besegra någon av sina konkurrenter, allra helst någon från Storbritannien, har mottot dammats av. Ändå är frågan om det någonsin varit mer aktuellt än vid sommarens EM i Sverige.

På förhand tycktes läget ganska dystert för tyskorna. För en gångs skull framstod de inte som några givna favoriter, trots att deras fem tidigare Europamästerskap hade slutat med raka titlar. Orsaken till de blygsamma förväntningarna hade med skador att göra. När 25-åriga Frankfurtbacken Babett Peter lämnade återbud på grund av en stressfraktur återstod bara en dryg vecka till turneringsstarten – och dessförinnan hade såväl Serena Faisst som Viola Odebrecht, Alexandra Popp, Linda Bresonik och Kim Kulig tvingats tacka nej till att medverka. Maximal otur för förbundskapten Silvia Neid.

Och när gruppspelet väl sparkade igång kvarstod frågetecknen. Efter en mållös premiär mot Nederländerna samt seger mot Island följde det smått sensationella 0-1-debaclet mot Norge i den sista matchen. Det var första gången på 20 år som Tyskland förlorade i EM-sammanhang och därmed klev man in i slutspelet med stukat självförtroende. Detta efter att bara ha slutat tvåa i gruppen.

Annons

Men i de tre avslutande matcherna – kvarten, semin och finalen – växlade laget upp rejält. Och mycket berodde på veterankeepern Nadine Angerer som bokstavligt talat spikade igen. Först höll 35-åringen nollan mot Italien, och när EM:s målfarligaste lag – Sverige – stod för motståndet upprepade hon den bedriften. Trots att Lotta Schelin fram till semifinalen på egen hand hade gjort fler mål än hela Tysklands startelva. Men Angerer var omutlig. Hon räddade skott från Josefine Öqvist, Schelin och Therese Sjögran, och när väl Blågult fick en boll över linjen dömdes den bort på grund av gruff i ett tidigare läge.

Tack vare Dzenifer Marozsáns 1-0 väntade sedan guldmatch på Friends Arena, och inför 41 000 åskådare utkrävde Tyskland gruvlig revansch på Norge. Man kan med fog hävda att Nadine Angerers insats var en av de främsta i EM-historien, för två gånger under ordinarie tid styrde hon undan straffsparkar. Först med en fotparad på Trine Rönnings försök i första halvlek och sedan genom att boxa Solveig Gulbrandsens vristskott över ribban. Ännu en gång skrevs slutresultatet till 1-0 i tysk favör och den gode Gary Lineker lär ha suckat tungt hemma i London.

Annons

För Nadine Angerer var EM-guldet det femte under en minst sagt blomstrande karriär, och den gångna hösten har priser och utmärkelser regnat över henne. Att hon utsågs till matchens lirare i EM-finalen var närmast en självklarhet, och några veckor senare valdes hon även till kapten för EM:s all star-lag, där sammanlagt fyra tyskor ingick.

I september meddelade Uefa att Angerer dessutom snuvar lagkamraten och Champions League-vinnaren Lena Goessling på det åtråvärda priset som "Årets spelare i Europa". Även Lotta Schelin hörde till kandidaterna.

Vid Fifas årliga gala i Zürich i januari ska Angerer göra upp om Ballon D'Or med Marta och Abby Wambach, och förhandstipsen pekar på att den nyblivna Brisbane Roar-keepern, ännu en gång, drar det längsta strået.

Publicerad 2013-12-24 kl 20:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto