Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Schelin jagar målrekord och revansch inför starten på VM-resa

Foto: Scanpix

Lotta Schelin.

Lotta Schelin har mycket att spela för när fotbollslandslaget möter Tyskland: Målrekord, ett första test på konstgräs och revansch.
- Att slå dem skulle göra mycket för självförtroendet, säger hon.

EM-finalen 2001, VM-finalen 2003. Det finns många tunga förluster att ta upp när det ska pratas om möten mellan Sverige och Tyskland. Men frågan är om inte 0-1-förlusten i EM-semifinalen förra sommaren svider mest. I alla fall för Lotta Schelin.

Då, i ett kort ögonblick, trodde hon och resten av Gamla Ullevi att hon hade kvitterat när bollen rullade förbi Nadine Angerer och in i mål, men målet dömdes bort för att Schelin knuffat mittbacken Annike Krahn. Tyskland vann och Sverige åkte ur hemma-EM, ett minne som fortfarande får Lotta Schelin att skaka på huvudet.

- Om det är få grejer man är lite småbitter över så är väl faktiskt det en av de få grejerna. Det var så pass mäktigt att vara på hemmaplan och det var så pass nära, säger Schelin, efter tisdagens träningspass i ett grått och blåsigt oktober-Örebro.

Ogillar konstgräset
Träningslandskampen mot Tyskland spelas på konstgräset på Behrn Arena och är ett första led i förberedelserna inför VM i Kanada nästa sommar. Mästerskapet kommer helt att spelas på konstgräs, och Schelin är en av spelarna som tydligt gått ut och kritiserat det beslutet och menar att det handlar om diskriminering.

Tillsammans med ett 40-tal andra internationella spelare har hon lämnat in en stämningsansökan mot det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och Kanadas fotbollsförbund, för att om möjligt få till en ändring.

- Jag tycker fortfarande att det finns en stor respektdel för damfotbollen i det. Jag har väldigt svårt att se att de inom den närmaste tiden kommer få igenom ett VM för herrar på konstgräs. De testar, och då väljer de ju vilka de vill testa på, säger Schelin.

- Det har ingenting med herrarna att göra, utan det handlar bara om våra förutsättningar och att vi ska få det bästa. Och det tycker jag inte att vi får.

Jagar rekord
Någon större förhoppning om att beslutet ska ändras hyser dock varken Schelin eller förbundskaptenen Pia Sundhage. Den sistnämnda tror dock att Sverige kan ha ett övertag gentemot andra landslag när det kommer till konstgräs, eftersom flera av spelarna är vana vid underlaget från damallsvenskan. För de flesta tyskor är konstgräset däremot något ganska främmande i matchsammanhang.

- De får inte lika många närkamper. Det kan bli ett snabbare spel och det kan bli ett slarvigare spel. Det ska bli kul att se hur Tyskland hanterar det, säger Sundhage.

För Lotta Schelin blir onsdagens match också en ny möjlighet att bli den främsta målskytten i ett svenskt fotbollslandslag. Just nu står hon på 72 fullträffar, lika många som Hanna Ljungberg. Förhoppningen är att kunna rulla in en ny boll bakom Nadine Angerer i mål. En som räknas, de här gången.

- Det hade varit fantastiskt. Just för att det är Tyskland, säger Schelin.

Publicerad 2014-10-28 kl 17:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons