Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Schelins målrekord, skotsk superforward och Fischers dominans - årets spelare plats 10 - 4

Dam
Ett gnistrande målrekord för Lotta Schelin. Nilla Fischers framfart i Champions League. Fullständig kalabalik när Europas näst bästa klubb kapsejsade. Fotbollskanalen.se minns ett spännande 2014 – och listar världens främsta damspelare.

Foto: Scanpix

Nilla Fischer, plats sex, i kamp med Tysklands Celia Sasic.

Damfotbollen har onekligen en dramatisk säsong bakom sig, inte minst här hemma i Sverige. Efter det mer harmoniska 2013, som präglades av EM-succén på hemmaplan och blågula framgångar, blev 2014 någonting helt annat. Samtidigt som Tyresö FF briljerade internationellt och kvalificerade sig för Champions League-final havererade föreningens ekonomi fullständigt. Det blev konkurs och hela damallsvenskan skakades i grundvalarna. Inte nog med att mängder av resultat ströks, dessutom spreds plötsligt några av sportens största stjärnor vind för våg över fotbollsvärlden.

Men det finns förstås glädjeämnen också. 2014 har bjudit på en mängd minnesvärda matcher, individuella prestationer och vanvettigt läckra mål. Här har vi sammankallat några av Sveriges främsta journalister som bevakar damfotboll och försökt bena ut vad – eller rättare sagt vem – som egentligen gjort störst avtryck. Med hjälp av fotbollskanalens Olof Lundh, Hanna Marklund, Daniel Kristiansson och David B Larsson samt experterna Alva Nilsson, verksam på damfotboll.com och i Expressen, och Borås tidnings Johan Rydén lägger vi ihop vår lista.

Annons

Det här är andra delen där vi lanserar platserna mellan tio och fyra på damfotbollens topp 20 i världen. Den första artikeln med 20 till elva hittar ni här, och fortsättningen med topptrion publiceras 27 december. Mycket nöje!

10. Gaëtane Thiney, 29, Juvisy och Frankrike

Klacksparkar, sololöpningar och mängder av mål. Juvisys storstjärna hör till Frankrike och hela Europas i särklass bästa anfallare, även om hon likaväl kan användas i rollen som offensiv mittfältare. Förra säsongen vann 29-åringen skytteligan i Division 1 Féminine och utsågs den här våren till ligans mest värdefulla spelare. Och när "Les Bleus" kvalificerade sig för VM i Kanada 2015 toppade Thiney den interna skytteligan och var tvåa totalt sett, endast överskuggad av Hollands supertalang Vivianne Miedema.

Men inte nog med det. Gaëtane Thiney behärskar även framspelningarnas ädla konst. Lika ofta som hon själv går på genombrott och avslut förser hon lagkamraterna med avgörande passningar – gärna ur svårast tänkbara vinklar och positioner. Även det märks i statistiken. Med sina tio assist är hon näst bäst i serien, bakom den suveräna Louisa Necib, Lyon.

Annons
Men, självklart, målgörandet är Thineys stora specialitet och hon utstrålar viljan att lyckas mer än de flesta andra inom världsfotbollen. Här är ett klipp från VM 2011 som demonstrerar hennes enorma vinnarskalle och hur beredd hon är att hugga på minsta lilla chans i offensivt straffområde.


9. Ramona Bachmann, 24, FC Rosengård och Schweiz
Tack vare sin låga tyngdpunkt kombinerad med snabbhet, kraft och teknik har Ramona Bachmann briljerat i damallsvenskan sedan 2008 och legat på en stabil målskörd som inte understigit tio spelmål någon gång de senaste fem säsongerna. Men även om människosläktet brukar få svårt att stoppa henne har delar av djurriket visat sig vara betydligt mer lyckosamma på den punkten, som här i augusti mot Örebro...

Skämt åsido, Ramona Bachmann hör utan tvekan till Sveriges vassaste anfallsvapen och 2013 tog hon storslam vid Fotbollsgalan där hon både utsågs till årets mittfältare och fick priset som "mest värdefulla spelare i damallsvenskan". Den här gången, 2014, räckte hon inte hela vägen, utan fick nöja sig med en nominering till mittfältskategorin, där dock den svenska landslagskaptenen Caroline Seger till sist vann.

Annons

Jämfört med fjolåret mattades Bachmanns poängskörd något under 2014, men elva mål och tre assist är fortfarande ett starkt facit för en mittfältare.

8. Lotta Schelin, 30, Lyon och Sverige
Skytteligatitlar, målrekord, prestigefulla priser – stjärnglansen kring Lotta Schelin tycks bara växa i styrka. Den resliga anfallaren hör till Sveriges bästa spelare genom alla tider och under 2014 har hon radat upp troféer och genererat massvis av material för framtida historieböcker. Med framgångar på alla fronter är det svårt att veta var man ska börja uppräkningen, men kanske sticker ändå landslagsdominansen ut mest av allt.

När Sverige förlorade mot Tyskland i en träningsmatch 29 oktober svarade Lotta Schelin nämligen för en unik insats. Med sitt 73:e blågula mål passerade hon Hanna Ljungberg som Sveriges främsta målgörare någonsin och nu stoltserar hon i ensamt majestät där uppe på tronens topp.

Annons

Men det var inte den enda landslagsprestationen av minnesvärd karaktär. Tack vare sitt 2-0-mål i den avgörande kvalmatchen mot Skottland var det just Schelin som såg till att skjuta Sverige till VM i Kanada tidigare i höstas.

Och klubblaget då? Jo, även där har den tidigare Kopparbergs/Göteborgspelaren sett formligen briljant ut. Det hela började med dubbelguldet i våras, cupen och ligan, och fortsatte sedan med ännu ett rekord. I november slog Schelin till för 176:e gången för Lyon, vilket innebär att hon även där placerar sig som den bästa målskytten någonsin. Skytteligan i Feminine Division 1? Den leder hon förstås, på sina 19 fullträffar.

7. Abby Wambach, 34, Western New York Flash och USA
Smaka på det här: Ingen spelare i världshistorien, vare sig på dam- eller herrsidan, har gjort lika manga landslagsmål som Abby Wambach. När USA-veteranen passerade den legendariska Mia Hamm under 2013 skrev hon in sig i historieböckerna på ett sätt som nästan får betraktas som oslagbart i den moderna fotbollen.

Annons

Och det handlar inte bara om antalet nätkänningar. Även om man tittar på målsnittet ligger Wambach i topp. Fördelat över 228 landskamper står hon på smått sanslösa 177 fullträffar, vilket ger ett snitt på nästan 0,8 mål per match. Man skulle med fog kunna hävda att 34-åringen både bildligt och i en mer bokstavlig bemärkelse lever på sitt starka huvud. Dels är hon en vinnarskalle av sällan skådat slag som beskriver sig själv som en utpräglad tävlingsmänniska med bara två lägen ute på fotbollsplanen – på eller av. Dels använder hon huvudet för att nicka in mängder av mål. I landslaget handlar det om 77 stycken, eller hela 42 procent av den totala produktionen.

Pålitligheten i Wambachs prestationer går heller inte att överskatta. Under landslagssäsongen med USA har hon slagit till 14 gånger, vilket innebär att hon når upp till ett tvåsiffrigt antal mål för åttonde säsongen på raken. Sex gångar har hon tilldelats utmärkelsen som "årets kvinnliga idrottare" i USA.
Annons

Fifa har förstås järnkoll på Wambach och för fjärde året i rad har organisationen nominerat henne till den sista gallringen inför Ballon D'Or. Nu gör hon upp med Marta och Nadine Kessler om priset vid en gala i Zürich under januari.

Varför slutar hon inte ännu högre upp på listan då? Jo, även om Wambach lotsade sitt Western New York Flash till final i den amerikanska ligan var hon inte lika framträdande som så ofta tidigare. Mest berodde det på skadeproblem och det faktum att hon bara startade i tio matcher. Vilket ändå räckte för att hon skulle hinna samla ihop tio poäng, sex mål och fyra assist.

6. Nilla Fischer, 30, Wolfsburg och Sverige
Pia Sundhages budskap inför EM på hemmaplan 2013 var lika okuvligt som glasklart. Som innermittfältare hade Nilla Fischer ingen framtid i landslaget, trots sina då 96 A-landskamper på just den positionen.

Annons
- Däremot kan hon nog utvecklas till en mittback i världsklass, förutspådde tränaren då, förra våren.

Frågan är om hon ens insåg själv hur rätt hon skulle få. Trots att klubblaget Linköping trilskades till en början och inte ville låta Fischer ta klivet bakåt i banan axlade hon sin nya roll med bravur i Blågult. Visst krävdes en del korrigeringar, inte minst vad gäller positionsspel, men det gick ändå häpnadsväckande fort för henne att ta en plats i den svenska försvarslinjen. Och inte nog med det. Inom några landskamper växte Fischer ut som den självskrivna ledaren i defensiven och med sin fina passningsfot och fysiska kraft blev hon både en tung pjäs i närkamperna och den som satte fart på Sveriges anfall med precisa bollar framåt i banan.

Dessutom förfogar ju 30-över åringen en annan egenskap i världsklass – nämligen huvudspelet. Ihop med spelare som Wendie Renard och Abby

Annons
Wambach hör hon till fotbollens förmodligen skickligaste på fasta situationer, vilket resulterade i tre mål under EM på hemmaplan.

Efter turneringen flyttade Nilla Fischer till Bundesliga och Europas just nu i särklass bästa klubblag, Wolfsburg. Där har hon sedan dess startat i samtliga ligamatcher och varit en av klubbens bästa spelare, som försvarare givetvis. Belöningen under första säsongen på tysk mark blev en Champions League-titel samt ett ligaguld och nu kämpar Wolfsburg för att upprepa sin bedrift och försvara pokalerna även nästa vår.

Vid Fotbollsgalan tidigare i höstas fick Nilla Fischer priset som årets back, men däremot snuvades hon på Diamantbollen av lagkompisen Lotta Schelin.

5. Louisa Necib, 27, Lyon och Frankrike
Här har vi fotbollens mest eleganta spelare, den främsta trollkonstnären vars magnifika teknik egentligen inte ska beskrivas med ord. Den måste ses! Louisa Necib har egenskaper som få andra och även om det känns väldigt onödigt att sätta upp referenspunkter på herrsidan när man ska beskriva damspelare finns en jämförelse som är svår att undvika. Lyon-stjärnan är en motsvarighet till Zinedine Zidane.

Annons

Precis som han kan hon susa förbi sina motståndare med bollen klistrad vid fötterna, finta dem tills de blir sjösjuka eller använda sin nätta touch till att tunnla dem. Det mesta ser enkelt ut. Men Louisa Necib gör ingen av de sakerna om hon faktiskt inte behöver, om agerandet inte leder till någonting konstruktivt i det offensiva spelet. Kanske är det däri hennes storhet ligger. I spelförståelsen och förmågan till avvägande.

Louisa Necib är definitivt ingen självisk spelare, tvärtom hör hon till Europas mest givmilda. Hon fördelar gladeligen passningar till höger och vänster, och den beredvilligheten har lagt grund för hennes förstaplatser i såväl franska ligan som VM-kvalets assistligor under 2014.

Senaste gången som Sverige ställdes mot denna världsstjärna var i en träningsmatch i februari – som slutade 3-0 för ”Les Blues” efter två mål av Necib. Men ännu värre blev det för Finland i höstas. Deras lag blev uppsnurrat på det här viset.

Annons

4. Kim Little, 24, Seattle Reign och Skottland
Pang! Så låter det ofta när Kim Little får bollen. Den lilla skotska landslagsspelaren förfogar över ett rungande skott och har massvis av gånger i sin karriär dundrat upp stenhårda projektiler i krysset, utom räckhåll för motståndarnas målvakter.

Men hon besitter fler kvaliteter än så. Med sin speluppfattning och tajming är Little en av världens just nu bästa djupledsforwards och när hon väl sliter sig loss från motståndarnas försvar, vilket påfallande ofta händer, missar hon nästan aldrig i frilägena. Antingen avslutar hon kliniskt nära någon av stolparna, eller så utnyttjar hon sin fart och teknik för att runda keepern. En komplett anfallare helt enkelt.

Och det har gett betalning. 2014 var året då Kim Little fick sitt stora genombrott, efter att ha vunnit skytteligan i USA:s NWSL-liga storstilat och placerat sig som tvåa i assistligan. Prestationer som räckte för att ge henne en plats i årets all star-lag och dessutom räckte till titeln som seriens mest värdefulla spelare. Här är ett sammandrag från Littles framfart i Seattle under säsongen som gått.

Annons
Publicerad 2014-12-27 kl 10:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto