Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Se årets vackraste assist, drömmål och dribblingar - världens bästa damspelare plats 11-20

Dam

Ett gnistrande målrekord för svenska landslaget. Tysklands totaldominans i Champions League. Fullständig kalabalik när Europas näst bästa klubb kapsejsade. Fotbollskanalen.se minns ett spännande 2014 – och listar världens främsta damspelare.

Damfotbollen har onekligen en dramatisk säsong bakom sig, inte minst här hemma i Sverige. Efter det mer harmoniska 2013, som präglades av EM-succén på hemmaplan och blågula framgångar, blev 2014 någonting helt annat. Samtidigt som Tyresö FF briljerade internationellt och kvalificerade sig för Champions League-final havererade föreningens ekonomi fullständigt. Det blev konkurs och hela damallsvenskan skakades i grundvalarna. Inte nog med att mängder av resultat ströks, dessutom spreds plötsligt några av sportens största stjärnor vind för våg över fotbollsvärlden.

Men det finns förstås glädjeämnen också. 2014 har bjudit på en mängd minnesvärda matcher, individuella prestationer och vanvettigt läckra mål. Här har vi sammankallat några av Sveriges främsta journalister som bevakar damfotboll och försökt bena ut vad – eller rättare sagt vem – som egentligen gjort störst avtryck. Med hjälp av fotbollskanalens Olof Lundh, Hanna Marklund, Daniel Kristiansson och David B Larsson samt experterna Alva Nilsson, verksam på damfotboll.com och i Expressen, och Borås tidnings Johan Rydén lägger vi ihop vår lista.

Annons

Det här är första delen där vi lanserar damfotbollens topp 20 i världen, och fortsättningen publiceras på annandagen. Mycket nöje!

20. Lauren Holiday, 27, USA och FC Kansas City
Ett videoklipp säger mer än tusen ord, för att parafrasera det gamla talesättet. Genom sitt fullständigt magnifika förarbete ordnade Lauren Holiday ligaguldet i USA åt Kansas City den här hösten – och visade samtidigt med all önskvärd tydlighet sin storhet som spelare. Och visst har 27-åringen hela paketet som krävs av en världsstjärna. Blicken, kvickheten i fötterna, tekniken och – inte minst – förmågan att kliva fram när det som allra bäst behövs.

Kanske är det, paradoxalt nog, just därför hon inte placerar sig ännu högre på den här listan. Lauren Holiday, som tidigare hette Cheney i efternamn, har så varierande kunskaper att hon under sin karriär fått alternera på en rad olika positioner. Efter genombrottet som talangfull forward användes hon främst på vänsterytterplatsen under tiden Pia Sundhage var amerikansk förbundskapten, för att sedan flyttas in i mitten och axla den kreativa nummer tio-rollen. Och under 2014 har nya tränaren Jill Ellis förflyttat henne ytterligare ett steg bakåt, till platsen som defensiv mittfältare.

Annons

- Jag trivs faktiskt ganska bra där, i och med att jag hela tiden får vara rättvänd istället för att möta bollen med ryggen mot mål. Nu får jag en annan översikt av planen och kan fördela bollarna brett eller sätta dem i djupet, sade Holiday till Sports Illustrated i samband med att hon tog klivet ned i banan.

Men visst kan kringflackandet ha fått en viss betydelse vad gäller hennes offensiva spets. Under 2013 kom Lauren Holiday trea i skytteligan och vann den totala poängligan i den nya proffsserien NWSL. Den här säsongen hör hon fortfarande till dem som avlossar flest skott, men nu har det "bara" räckt till en tredjeplats i poängligan. NWSL har endast funnits i två säsonger – och sammanräknat är det dock Holiday som gjort både flest mål (19) och flest assist (16) på sina 39 matcher.

Landslaget då? Där har ni ett kapitel för sig. Under 2014 har Holiday startat 15 av 16 matcher, nått fram till milstolpen 100 landskamper, gjort två mål och varit starkt bidragande till att USA knep guldet i Concacaf Women's Championship. Som belöning för sina prestationer tilldelades hon priset som landets främsta spelare 2014, i konkurrens med Abby Wambach, Sydney Leroux, Christen Press och Carli Lloyd.

Annons

 19. Caroline Seger, 29, Sverige och Paris Saint-Germain
Svenska landslagets pådrivare, spelfördelare och kanske främsta vinnarskalle har, åtminstone till viss del, ett turbulent år bakom sig. Med krisande Tyresö briljerade Caroline Seger sportsligt – trots utebliven lön och den stundande konkursen – och samtidigt som klubben stod på ruinens brant var 29-åringen starkt bidragande till att det mot alla odds blev Champions League-final i maj. Till sist blev dock Nilla Fischers Wolfsburg en för tuff nöt att knäcka på Estádio do Restelo i Portugal. Tyresö förlorade, blev bankrutt och startade om i division 1.

Caroline Seger, å sin sida, styrde kosan till PSG, där hon snabbt tagit plats i startelvan och fortsatt att leverera på sin sedvanligt höga nivå. Fick ett fint kvitto i form av priset som ”årets mittfältare” vid Fotbollsgalan tidigare i höstas. En given stöttepelare för Sverige vid VM i Kanada nästa sommar.

Annons

  18. Eugénie Le Sommer, 25, Frankrike och Lyon
Snabbhet, glimrande teknik, genombrottskraft, ett blytungt skott och, ovanpå alltihop, målsinne. Eugénie Le Sommers offensiva kvaliteter hör till Europas bästa och fransyskan är en del av Lyons fruktade anfallsspel, som ju också består av bland andra Lotta Schelin och norska Ada Hegerberg. Fransyskan kom femma i skytteligan för Division 1 Féminine förra säsongen och ligger tvåa för stunden - men bryter man ut kalenderåret 2014 har 25-åringen gjort flest mål av alla (22 stycken).

Räknar man på hennes leverans genom seniorkarriären har Le Sommer i genomsnitt gjort mål var 68:e minut i ligaspelet.

Det franska landslaget har hon representerat sedan 2009, och under det pågående VM-kvalet står hon noterad för sju mål (varav fyra kom när "Les Blues" krossade Bulgarien i somras). Men sin finaste delikatess svarade Eugénie Le Sommer för mot Nya Zeeland. Hon tog emot bollen på bröstet, och vispade upp den på volley i krysset – titta och njut! 

Annons

17. Christen Press, 25, USA och Chicago Red Stars
Christen Press flyttade till Sverige 2012 för att hitta glädjen med fotbollen efter en tyngre tid - och det fungerade på bästa tänkbara sätt. Tusentals mil från hemlandet USA lyckades hon släppa all den prestationsångest som plågat henne tidigare under karriären, och lägga grunden för en spikrakt stegrande utvecklingskurva. Numera betraktas 25-åringen som en av världens absolut bästa forwards.

Det var egentligen säsongen 2013 som Christen Press fick maximal utdelning för sitt hårda arbete i det tysta. Som första amerikanska spelare vann hon damallsvenskans skytteliga – plus den totala poängligan – och blev belönad av Pia Sundhage med en plats i landslaget. Där lossande det direkt. I debuten mot Skottland satte hon båda målen i 2-0-segern och sedan dess har det mesta bara rullat på.

Annons

Våren 2014 spelade Press Champions League-final med Tyresö, efter att ha svarat för nio mål under turneringens gång, men efter klubbens omskrivna kollaps återvände hon till USA. Valet föll på Chicago Red Stars och där blev hon genast en nyckelspelare. På de tolv ligamatcher hon hann med under hösten gjorde Press sex mål, och i landslaget glänste hon ännu mer. Som enda spelare startade Press samtliga 20 landskamper under året, och i genomsnitt har hon nätat i varannan landskamp.

 16. Nahomi Kawasumi, 29, Japan och Seattle Reign FC
Nahomi Kawasumi, ringer det namnet en klocka? Om svaret är "ja" kan förklaringen vara ett, sett med svenska ögon, jobbigt idrottsögonblick från 2011. Det var i VM-semifinalen det året som den japanska stjärnan överrumplade Blågults försvar och påpassligt skickade in den här pärlan från 35 meter bakom Hedvig Lindahl.

Annons

Sedan dess har naturligtvis en hel del hunnit hända, både inom fotbollsvärlden i stort och för Kawasumis egen del. I februari 2014 lämnade forwarden hemlandet för att flytta till den nystartade amerikanska NWSL-ligan där hon var med och vann grundserien med sitt Seattle Reign FC. Totalt sett blev det nio mål och fem assist, vilket får anses vara klart godkänt med tanke på att Kawasumi även använts en hel del på mittfältet.

Hon har ett OS-silver och ett VM-guld på meritlistan och är självskriven i ett av världens bästa landslag.

15. Ada Hegerberg, 19, Norge och Lyon
Ada Hegerberg är bara 19 år gammal - men hör redan till damfotbollens främsta strikers. En av världens i särklass största talanger. Sitt internationella genombrott fick hon redan som 18-åring, under EM i Sverige förra sommaren, där Norge tog sig till final men förlorade mot Tyskland på Friends Arena.

Annons

Nu i somras lämnade hon Turbine Potsdam och skrev istället på för Lyon där karriären tagit fart på ett mer eller mindre makalöst vis. Hegerberg ligger i delad skytteligaledning med sina 19 mål, vilket är ett mer än vad den betydligt mer erfarna lagkompisen Lotta Schelin mäktat med hittills under säsongen. Och även på landslagsnivå håller Hegerberg fanan högt. Med sina fem mål blev hon Norges främsta målgörare i kvalet till VM i Kanada 2015.

14. Lena Gößling, 28, Tyskland och Wolfsburg
Den som bara granskar mål- och poängstatistik tror kanske att Lena Gößling med sina 34 fullträffar på 171 Bundesligamatcher bara är en spelare i mängden. Men gläntar man på hennes prisskåp framträder en helt annan bild. Under fjolåret vann den 28-åriga mittfältaren varenda tävling hon deltog i, såväl ligan som den tyska cupen och EM-slutspelet i Sverige. Hon utsågs dessutom till matchens lirare i Champions League-finalen, blev uttagen i Uefas all star-elva och var den kanske främsta orsaken till att Wolfsburg dominerade den europeiska fotbollen totalt under 2013.

Annons

Och den här säsongen? Jodå, trenden har fortsatt – både på kollektiv och individuell nivå. När Wolfsburg återigen bärgade pokalerna från ligan och Champions League var Gößling tongivande på nytt, även om CL-finalen höll på att ta en ände med förskräckelse. I början av första halvlek mot Tyresö delade Lisa Dahlkvist, av misstag, ut en armbåge rakt över näsryggen på sin motståndare och Gößling fick blödande hjälpas av planen. Men efter att ha plåstrats om kom hon tillbaka – och presterade på samma höga nivå som publiken kommit att förvänta sig av henne. Klok, välpositionerad och millimeterprecis i sina passningar. En spelmotor i ordets rätta bemärkelse.

Lena Gößling kunde ha placerat sig ännu högre upp på den här listan, men hålls tillbaka i viss mån på grund av skadeproblem under hösten.

13. Nadine Angerer, 36, Portland Thorns och Tyskland

Annons
Förra vinterns Ballon D’Or-vinnare var en av de mest självklara i damfotbollens historia. När Tyskland vann EM i Stockholm sommaren 2013 spikade Nadine Angerer igen fullständigt, och från och med kvartsfinalen framstod veteranen som helt omöjlig att överlista. Först höll hon nollan mot Italien, och när EM:s målfarligaste lag – Sverige – stod för motståndet upprepade hon den bedriften. Detta trots att Lotta Schelin fram till semifinalen på egen hand hade gjort fler mål än hela Tysklands startelva. Men Angerer stod pall för en rad blågula anfall, och i finalen mot Norge var hon ännu vassare. Genom två räddade straffar på ordinarie tid skördade hon ännu ett EM-guld, sitt femte, och utsågs därmed till turneringens bästa spelare.

I januari flyttade hon till Portland Thorns i NWSL, men där vacklade hon till sist i sin dittills så glimrande guldform. Det blev respass i ligans semifinal, mot de blivande mästarna Kansas City, och Angerer tvingades vittja sitt nät vid två tillfällen. Sammantaget gjorde hon ändå en stark säsong, vilket manifesterades av att Fifa tog med henne i den första gallringen inför 2014 års Ballon D’Or-gala. När antalet kandidater minskades till tre stycken valdes hon dock bort.

Annons

Vid sidan av fotbollsplanen har Nadine Angerer varit inblandad i ett uppmärksammat rättsfall under 2014. Detta efter att bland andra hon, USA:s Abby Wambach, spanjorskan Veronica Boquete och en rad andra världsstjärnor lämnat in en stämningsansökan gentemot Fifa. Spelarna är missnöjda med att nästa VM-slutspel, i Kanada, delvis ska genomföras på konstgräs. Men deras protesterna har hittills varit fruktlösa.

12. Anja Mittag, 29, FC Rosengård och Tyskland
FC Rosengårds superstjärna vet definitivt var hon har målet. Som inhoppare avgjorde hon EM-finalen 2013, och samma säsong blev hon tvåa i damallsvenskans totala poängliga. Endast slagen av Tyresös skyttedrottning Christen Press. Och tittar man på 2012 ser statistiken precis lika gnistrande ut. Ännu en gång var Anja Mittag näst bäst på att plocka poäng i damallsvenskan, men då var det en viss Marta som överglänste henne.

Annons

Och mest imponerande av allt: 2014 blev ett ännu bättre år. Inte nog med att Anja Mittag såg till att säkra det damallsvenska guldet åt FC Rosengård, tack vare dubbla fullträffar i den avgörande matchen mot Kopparbergs/Göteborg, dessutom fick hon äntligen kliva högst upp i poängligan. Med sina 21 mål och elva assist vann hon både assist- och skytteligan, vilket ledde fram till priset som mest värdefulla spelare i damallsvenskan 2014. Och när FC Rosengård besegrade de ryska mästarna Rjazan och tog sig till åttondelsfinal i Champions League gjorde Mittag båda målen i 2-0-segern. Sammanlagt har hon noterats för fyra CL-mål under hösten, vilket är femte bäst i hela turneringen.

11. Celia Sasic, 26, Frankfurt och Tyskland
Europas kanske just nu främsta målspruta går från klarhet till klarhet. Celia Sasic vann skytteligan i Bundesliga förra säsongen – och hon toppar den nu också. Frankfurtforwarden öste dessutom in mål (nio stycken) för Tyskland i VM-kvalet och hon leder skytteligan i Champions League ihop med Fabienne Humm.

Annons

En komplett anfallare med massvis av verktyg. Lika bra på att avsluta med högern som med vänsterfoten, en superb huvudspelare med en härlig blick för spelet. Världsklass helt enkelt!

Publicerad 2014-12-27 kl 10:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto