Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Seger besviken: "Spelar vi så här går vi inte långt i VM"

Två månader återstår till fotbolls-VM i Kanada, och just nu är det svenska försvarsspelet allt annat än bra.
Det oroar veteranen Caroline Seger.
- Spelar vi så här så går vi inte så långt i VM, säger hon.

Förlusten mot Schweiz (1—3) satt kvar i benen och blickarna när landslaget dagen efter började förbereda sig för mötet med Danmark i Stockholm på onsdag.
- Det maler i huvudet. Inställningsmässigt så håller det inte, och de målen vi släpper in håller inte heller, säger Seger.

Mittfältaren spelade sitt första mästerskap 2005 och har sedan dess gjort tre EM, två VM och två OS. Men aldrig har känslan inför ett mästerskap varit så osäker som nu.
Känsliga för press

Speciellt inte vad gäller försvarsspelet.

- Ärligt talat så tror jag inte det har känts så här tidigare. Det är klart att det inte är optimalt. Det är inte kul när man har haft känslan under många år att det har varit vårt signum.

- Det positiva är att vi har haft det. Det är ingenting som vi inte vet hur vi ska göra, utan det handlar mer om att vi ska hitta tillbaka till det.

Efter EM-slutspelet på hemmaplan 2013 valde förbundskaptenen Pia Sundhage med tränarstab att jobba in ett nytt spelsystem, kallat 4—1—3—2, där Seger spelar i en låg mittfältsroll och är den som ska bygga upp de svenska anfallen.

Mot Schweiz var det tydligt att även motståndarna förstått det, och schweiziskornas höga press fick Seger att ofta spela bakåt i stället för framåt.

- Det är ingen chock för oss att lag kommer pressa högt och stänga av mig eller (Nilla) Fischer eller vem det än må vara. Någonstans måste man vara smartare än sina motståndare. Man måste ha en B-plan, säger Seger.

Sista hemmamatchen
Nu efterlyser hon större försvarsfokus under tiden landslaget har tillsammans inför VM.

- Det är där vi måste börja. Få tillbaka tryggheten i vårt försvarsspel och känna att ska ett lag göra mål på oss så ska det vara jävligt svårt. Fokusera lite mer på att försvarsspelet ska sitta och att det är där vi ska vara bra. Sedan får resten komma sen.

- Jag tror att det gäller att så snabbt som möjligt slå näven i bordet och rannsaka oss själva. Prata om det, ta upp det till ytan. Det är nu vi väljer vad vi vill göra. Antingen så doppar vi huvudet ännu längre ner eller så gör vi något åt det. Jag vet att vi kommer att välja det sistnämnda.

Landskampen mot Danmark på Tele2 Arena är den sista på hemmaplan innan VM-truppen presenteras den 11 maj.

- Jag hoppas att ni får se precis allt som ni inte fick se i går (mot Schweiz). Inställningsmässigt framförallt så hoppas jag att alla har fått en väckarklocka och att vi visar att vi spelar för Sverige, och visar hjärta och hjärna och vågar tro på det vi gör.

- En seger skulle betyda jättemycket. Det ska vi ha med oss.

Publicerad 2015-04-06 kl 14:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons