Sjätte raka segern för AIK

Dam

Trots att AIK:s målspottare Lisa De Vanna vilade på bänken den första timmen stod det redan 3-0 när hon slutligen kom in.

Tabelljumbon Bälinge bidrog dock till att det blev en sevärd match inför 421 åskådare på Skytteholms IP i Solna.
Den slutade 4-0 (2-0)
Ännu finns en teoretisk chans för Bälinge att klara kontraktet i Damllsvenskan, men det är svårt att tro att man kan hämta in nio poäng på Kristianstad som just nu är 10:e laget i tabellen.

AIK tog snabbt över kommandot i matchen och stundtals blev det spel mot ett mål. Ledningen kom efter en fast situation i den 13:e minuten. F d Bälinge-spelaren Anne Mäkinens frispark hittade sin finländska landsmaninnan Annica Sjölund som gjorde 1-0.
Båda lagen var mycket löpvilliga, Laura Kalmari imponerade speciellt i den första halvleken på sin höger mittfältsposition. Tre minuter före halvtid slog Laura en boll bakom Bälinges backlinje och hittade två fria medspelare - Emma Lundh spelade fram till Elin Ekblom Bak som gjorde 2-0, åter igen chanslös Bälinges målvakt Veronica Svensson.

Dominansen blev ännu större i de sista 45 minuterna. Elin Ekblom Bak, Annica Sjölund och Louise Fors hade chanser att utöka ledningen innan Lollo Fors gjorde sitt mål på ett praktskott med vänsterfoten efter drygt en timmes spel.

Båda tränarna bytte in två nya spelare, ut gick debuterande Moa Mattsson och lite senare Bälinges bästa spelare Sara Stork. Om man lyckas behålla de unga spelare också kommande säsong borde Bälinge ha en bra chans att vara tillbaka i Damallsvenskan 2010. Trots att Bälinge var klart underlägset får man inte glömma bort att man spelade mot en av Sveriges bästa damlag.

Lisa De Vanna och Linda Lekander kom in efter Lollos 3-0 mål. Efter en snygg framspelning av Emma Lundh var det just Linda Lekander som prickade in 4-0.
En välförtjänt AIK-seger, den femte i rad som ger AIK en säker 4:e plats i tabellen, bara en poäng efter LdB Malmö FC dock med en match mer spelad. Solnalaget har gjort en lysande säsong och ligger nu 14 poäng före både Djurgården och Hammarby (som har en match mindre, tabellen haltar fortfarande. Matchens lirare blev Sara Stork (Bälinge) och Louise Fors (AIK). Just Louise Fors visade åter igen att hon närmar sig landslaget. Hon har blivit snabbare och fysiskt starkare vilket inte lär ha undgått förbundskapten Thomas Dennerby på läktaren denna kyliga septemberkväll i Solna.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-09-08 kl 23:44