Skrällseger för Hammarby mot AIK

Dam

Inför 1.347 åskådare vann Hammarby Stockholms-derbyt mot AIK mycket välförtjänt med 2-0 efter mål av Johanna Andersson och Lisa Björkvik. Och det borde ha blivit fler mål för hemmalaget.

Det skulle kännas ont att få möta Hammarby hade man sagt. Inte oväntat började hemmalaget säsongspremiären med aggressiv press på AIK. Många närkamper gick till de grönvita i den första halvleken. AIK fick backa allt mer och kunde inte komma igång med det spel man hade tänkt sig. Ett skott av Lina Andersson var nära att ge 1-0 till Hammarby i den tionde matchminuten och bara halvminuten senare träffade den nya lagkaptenen Karin Lissel ribban.

AIK:s tränare Patric Jidefalk startade med Annica Sjölund och Louise Fors på topp, men båda var nästan matchen igenom i säkra händer. När Louise Fors fick bollen såg hon sig i många situationer konfronterad med två eller tre hammarbyare som snabbt fick henne ur spelet, Elin Sölveskog neutraliserade Annica Sjölund i de flesta nickduellerna i straffområdet.

Istället tryckte Hammarby på och fick straff i den 16:e matchminuten. Kicki Bengtsson sköt alltför lätt till höger och Maja Åström kunde rädda utan större problem. Men den brända straffen ledde inte till osäkerheter i hemmalaget som var väldigt fokuserat med stor hjärta och motivation.
- Det blev ju litet av en ond cirkel. Ju aggressivare Hammarby spelade desto mer enkla misstag gjorde vi, sade Emelie Karlsson-Wedin efteråt.

Efter ett inlägg från höger av Anna Lindblom hade Nazanin Vaseghpanah chans att göra ledningsmålet efter 35 minuter, men det skulle dröja ytterligare fyra minuter innan målet kom: Leena Puranens fina insats och inlägg hittade Johanna Andersson som nickade in 1-0 till Hammarby. Då hade plötsligt Anne Mäkinen haft första riktiga målchansen och Minna Meriluoto fick göra sin enda räddning - hon boxade Mäkinens skott till hörna.

Den andra halvleken började betydligt bättre för AIK vars första kanske var de sämsta 45 minuterna sedan 2007. Man tog sig samman, gick aggressivare in i närkamperna men utan att skapa riktigt farliga situationer. Hammarbyförsvaret med Anna Lindblom, Elin Sölveskog, Karin Lissel och Annica Svensson gjorde en genomgående lysande match.
Å andra sidan hade AIK bra koll på Nazanin Vaseghpanah.
Den sista kvarten svängde matchen lite fram och tillbaka och Hammarby fick åter vassare målchanser. Lena Andersson hittade Kicki Bengtsson och hennes skott gick tätt ovanför ribban (78:e), Leena Puranen som hade skiftat till vänsterkanten efter att målskytten Johanna Andersson hade bytts mot Lisa Björkvik hade en bra chans och sedan ledde en snabb kontring till det avgörande 2-0 målet i den 91:a matchminuten. Kicki Bengtsson spelade in i boxen och Lisa Björkvik avgjorde.
- Vi kom hit för att vinna med 3-0, istället kunde Hammarby ha vunnit med 3-0, sa AIK:s tränare Patric Jidefalk.
- Vi fick inget grepp om matchen, Hammarby var nästan genomgående det bättre laget och vi har en del att jobba på inför nästa.Nu har vi tappat tre viktiga poäng, men då får vi istället ta en trepoängare i matcherna mot UIK, Linköping eller Malmö.

Hammarbys tränare Daniel Kalles-Pettersson var förstås väldigt nöjd.
- Vi hade tänkt oss att börja väldigt aggressivt i närkamperna och det lyckades vi med på ett mycket bra sätt.
Om det finns någonting att kritisera i hemmalaget denna kväll är det kanske att man inte avgjorde matchen mycket tidigare. Sett till vassa målchanser noterades åtta för Hammarby mot endast en för AIK. Kommande helg spelar Hammarby borta mot Malmö medan AIK gästas av kvällens stora förlorare Stattena.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-04-01 kl 23:00