Skruva den som Bachmann

Dam

Umeå IK:s 2-0.seger över AIK inför 1.036 (?) på Skytteholm var stundtals en uppvisning av ett starkt kollektiv med en Ramona Bachmann i yppersta världsklass.

De första tio minuterna hände inte mycket från någon sida, men med matchens första målchans tog mästarna över kommandot. Mami Yamaguchis distansskott gick knappt förbi, bara litet senare var det åter Yamaguchi, framspelad av Maija Saari som fick iväg ett skott på mål, denna gång landade bollen i Maja Åströms armar.

Umeå vann hädanefter i stort sett alla närkamper, var ständigt i rörelse och satte stor press på motståndarna. AIK saknade Anne Mäkinen som är en av lagets viktigaste spelare. Hon fick en bristning i vaden under en träning och är troligtvis borta flera veckor.
Hade AIK i tidigare matcher varit mycket farligt vid fasta situationer, framför allt genom Annica Sjölund eller Linda Sembrant, var brasilianska Elaine klippan i Umeås backlinje som avstyrde det mesta i ett tidigt skede.

Umeås ledningsmål kom i den 21:a minuten. Ramona Bachmann fick bollen på högerkanten och skruvade ett skott direkt på mål i ett läge där de flesta andra hade satsat på ett inlägg. Bollen studsade mot vänstrA stolpen och in i mål.
Att det bara stod 1-0 i pausen var i underkant. Johanna Rasmussen, Madelaine Edlund och Ramona Bachmann virvlade i AIK:s försvar. Men samtidigt som Umeå dominerade stort gav AIK sig allt för lätt i många situationer.

I andra halvleken fortsatte spelet en bra stund på det sättet, framför allt AIK:s ytterbackar Emelie Ölander och Sofia Simonsson upplevde nog en mardrömskväll vilket inte berodde på att de spelade dåligt utan för att motståndet var av högsta klass. Gång på gång var det Ramona Bachmann som tog sig igenom och blixtrade till med härliga finter, snabba löpningar och stark fysik. Hon var nära att göra ytterligare två mål (61:a och 66:e minuten) innan AIK hade sin första rejäla chans med ett distansskott knappt över.

Matchbilden blev lite annorlunda under de sista 20 minuterna när AIK äntligen vaknade, var aggressivare i en-mot-en-situationer och vågade ta för sig. Men riktigt nära kvittering kom man inte. Däremot hade Umeå ytterligare två chanser genom Bachmann som en gång tog sig igenom hela backlinjen på egen hand, men inte lyckades förvalta chansen.

Fyra minuter från slut tog sig Ramona ytterligare en gång fram på högerkanten och hade all tid att slå ett välplacerat inlägg till Johanna Rasmussen som tryckte in bollen och därmed punkterade matchen.
I den form Umeå IK visade mot AIK är man en klar kandidat till ytterligare ett SM-guld.
- Jag trivs väldigt bra i min nya position mer centralt, säger en glad Ramona Bachmann efter matchen.
Är det kanske till din fördel att Marta inte längre finns i Umeå, du verkar ju blomstra upp i år?
- Vi är mer ett kollektiv i år än tidigare. Det var ju många experter som räknat bort oss från kampen om SM-guld. Man pratade i dessa kretsar bara Marta, Marta, Marta, men nu när hon är borta får vi fördela ansvaret på flera. Vi har tydligen lyckats med det och jag är säker på att vi har en stor chans att försvara titeln, säger Ramona Bachmann, kvällens dominant på Skytteholms IP.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-05-11 kl 23:09