Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SOK:s vändning: Svenska OS-truppen vaccineras

Sverige (dam)

Den svenska OS-truppen i fotboll kommer få chansen att vaccinera sig inför mästerskapet.
Detta efter att Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, vänt i frågan.
- Det är framför allt ett sätt att visa omsorg för den japanska befolkningen, säger SOK:s mediechef Lars Markusson till Fotbollskanalen.

20:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

Hör Peter Gerhardsson om OS-lottningen ovan.

Damlandslaget i fotboll har sedan tidigare kvalificerat sig till sommarens OS i Japan, där man ställs mot USA, Australien samt Nya Zeeland. Den 21 juli spelar Sverige sin OS-premiär mot USA i Tokyo.

Nu meddelar Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) att man kommer erbjuda vaccin till OS-truppen som ska åka till Japan i sommar.

- Vi har fått vaccin via IOK:s internationella avtal med Pfizer och BioNTech vilket gör att det totalt blir fler doser tillgängliga i Sverige, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

SOK har tidigare varit skeptiskt till att vaccinera OS-truppen och gå före i kön, men motiverar sitt nya beslut med att Sverige nu är inne i fas 4 av vaccinationsplanen.

ANNONS

Vaccineringen av OS-truppen inleds inom kort och andra dosen distribueras under juni månad. Det dröjer dock till den 22 juni innan förbundskapten Peter Gerhardsson tar ut sin trupp till mästerskapet.

Hur väljer man då vilka fotbollsspelare som ska vaccineras? Lars Markusson, SOK:s mediechef, har svaret.

- Det finns en "long list" med spelare som är tillgängliga. Då kommer man vaccinera dem som man anser sig behöva vaccinera för att kunna ha valmöjligheten att ta ut en trupp. Det är inte alla fotbollsspelare i Sverige som vaccineras, utan det är de som finns med på den här listan, säger han till Fotbollskanalen.

Hur många spelare är med på denna "long list"?
- Det har jag ingen detaljkunskap om, men det brukar vara åtminstone dubbla truppen och lite mer än så.

Peter Gerhardsson får ta ut 18 spelare i sin OS-trupp. Även de svenska OS-ledarna erbjuds att vaccinera sig inför avresa till Japan.

ANNONS

- Det är framför allt ett sätt att visa omsorg för den japanska befolkningen. Det är inget krav från oss eller IOK om vaccination, säger Lars Markusson.

Publicerad 2021-05-28 kl 11:56

DAM

1 minuts lästid

Opererad – hoppet om EM lever

"Kan vara tillbaka till sommaren"
Damallsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto