Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Sundhage: "Året nästan som en dröm"

En svenska åkte till London och vann OS-guldet åt USA. Det gav som bonus en tur till Schweiz. Nu är Pia Sundhage hela världens bästa damtränare.
- Hela året var nästan som en dröm, säger hon till TT.

Fransmannen Bruno Bini, japanen Norio Sasaki eller Pia Sundhage? Det var frågan inför Fifa-galan i Zürich på måndagskvällen.

Vem skulle utses till årets främsta tränare inom damfotbollen?

Sundhage var nära utmärkelsen förra året. Då kom hon tvåa. Och ännu ett år tidigare sågs hon som nummer trea.

Ett rätt logiskt val med andra ord att hon äntligen fick kliva upp till prisutdelaren Luiz Felipe Scolari på Kongresshusets scen och ta emot hyllningarna från den församlade världsfotbollens allra främsta företrädare.

Sjöng i tacktalet

Det var det vanliga i början av tacktalet. Ledare och spelare nämndes. Sedan tog hon ton, snappade upp var de amerikanska spelarna Abby Wambach och Alex Morgan satt, vände sig mot dem och klämde i med Bob Dylans "If not for you".

TT: Spontant eller planerat?

- När jag är nervös och inte vet vad jag ska säga, sjunger jag i stället. Jag ville jättegärna vinna det här. Jag tycker att det vi har gjort, ledare och spelare, var fantastiskt. Och när jag hade Abby och Alex och även Hope (Solo), som en av prisutdelarna, där ville jag uttrycka mig på bästa sätt. Och då tänkte jag "If not for you" och sedan öste jag bara på. Det kom av sig självt.

TT: Du värdesätter den här utmärkelsen väldigt högt, eller hur?

- Absolut. Jag ville vinna för vår skull och helst skulle jag vilja dela det här priset med dem jag jobbat med, men det går ju inte.

- Det är verkligen ett tecken på att vi gjort något bra. Jag är oerhört stolt för det vi gjort vi tillsammans, säger Sundhage.

Det var hennes år.

Ni kanske minns de smått klassiska bilderna från i somras. Sundhages jämfotahopp (höjden var imponerande). Den galet glädjerusiga blicken i samma ögonblick som öronen nåddes av domarens slutsignal. Kramarna och vrålen.

Slog Japan i finalen

USA slog Japan i finalen på Wembley med 2—1 och tog sitt tredje raka guld och det fjärde i de fem senaste spelen. USA hade pressen på sig, alla förväntningar. Och levererade. Sundhage var högsta hönset, hade sista ordet som förbundskapten. Och eftersom amerikaner älskar både vinnare och olympiska spel blev hyllningarna och superlativerna därefter.

Sundhage njöt av stunden.

Samtidigt var hon redan på väg. Hem. Kontraktet med USA gick mot sitt slut. När Thomas Dennerby samtidigt nått vägs ände och klev av gick det både snabbt och lätt att få Sundhage att ta över det svenska damlandslaget.

Utmaningen nu är EM på hemmaplan i sommar.

Argentinaren Lionel Messi fick som väntat priset som årets herrspelare, för fjärde året i följd. Wambach valdes till årets damspelare. Vincente del Bosque valdes till årets herrtränare. Han förde Spanien till EM-guldet i somras.

Publicerad 2013-01-07 kl 21:59
Annons
Annons
Annons