Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Sundhage får TT:s ledarpris

Fotbollsstjärnan Abby Wambach talar om hur Pia Sundhage leder med hjärtat.
Själv lyfter hon fram förmågan att inspirera.
Oavsett vilket, när omröstningen var klar fanns ingen tvekan:
Pia Sundhage är en klar vinnare av TT:s idrottsledarpris 2012.

Förra året var en enda stor framgång, först OS-guldet med USA. Därefter värvad till Sverige som ny förbundskapten för damlandslaget i fotboll.
Och uppmärksamheten kring henne har varit lika stor som den sportsliga succén.
Ingen av övriga kandidaterna kunde heller konkurrera med Pia Sundhage när landets sportredaktioner lade sin röst om TT:s idrottsledarpris.
Med 40 procent av rösterna vann hon överlägset, närmast före juniorkronornas förbundskapten Roger Rönnberg (28,6 procent) och handbollens OS-silverduo, Staffan Olsson/Ola Lindgren (20 procent).

-Helt underbart, är Sundhages spontana kommentar.

Just spontanitet och inlevelse har blivit något som hon förknippas med. Hon tvekar inte att inför en rad fotbollshöjdare ställa sig upp och sjunga en Bob Dylan-låt i ett tacktal. När hon berättar är det med hela kroppen och hon vågar sätta höga och rättframma mål.

En av de största

-Som spelare föll jag för tränare som tyckte till och kunde engagera och inspirera. Jag hade svårt för dem som pratade för mycket på träning, men då handlade det om att vi tjejer hade svårt att få träningstider. Man tyckte det var bortkastad tid med någon som bara stod och "tjötade", säger hon.

Som spelare blev hon en av svensk damfotbolls allra största, som tränare har hon varit med om en annorlunda resa. Hon har tränat Kinas landslag tillsammans med Marika Domanski-Lyfors och värvades till ett stukat USA efter 2007.

Fyra år och 107 landskamper senare lämnade hon för att komma tillbaka till Sverige och leda landslaget i hemma-EM i sommar.

Snabbt blev det tydligt att en förändring skett. Sundhage rensade ut i ledarstaben och var rak på ett sätt som damlandslaget inte tidigare sett: "Hon måste förbättra sin teknik", var Sundhages kommentar om Kosovare Asllani efter att ha sett henne i en ligamatch i Frankrike.

-Hon har sin stil och jag vill hellre ha en tränare som säger vad jag behöver förbättra och är ärlig, säger landslagets Caroline Seger och lyfter fram Sundhages rättframhet.
-Jag hade inte känt Pia innan hon tog över men det hon gör bra är att pumpa i oss självförtroende och tron att vi kan försätta berg.

Ingen administratör

Pia Sundhage, säger själv:
-Jag står inte pekar så här, säger hon och sträcker ut näven. I USA kallade de mig alltid "coach" då sade jag att jag heter Pia. När de retade mig sade de sedan "coach" och då svarade jag "player" med samma min.

Hur har ditt ledarskap förändrats genom åren?

-Genom att jag låter andra vara i centrum. I dag kan jag känna att jag driver saker genom att låta andra växa.
-Sedan lär man sig under åren sina egna styrkor och svagheter.

Och vilka är det?

-Som fotbollstränare känner jag spelet. Jag har en förmåga att inspirera. Jag tål också väldigt mycket. Däremot när det gäller organisation, det som händer utanför planen och administrativa delen, där är jag rentav dålig.

Publicerad 2013-01-22 kl 12:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons