POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EEEE

Sundhage: "Har insett att alla spelare inte är professionella"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Efter fotbolls-VM i Kanada haglade kritik om en icke-existerande relation till de allsvenska klubbarna mot förbundskaptenen Pia Sundhage. Sedan dess har hon varit ute på en försoningsresa.

Energin är tillbaka i Pia Sundhages ögon. Nästan tre månader efter det nesliga uttåget ur VM redan i åttondelsfinal är hon tillbaka i vardagen på förbundet med projekt och luncher med assisterande förbundskaptenen Lilie Persson. Och nu börjar nästa stora äventyr - kvalet till EM i Nederländerna 2017. Först mot Moldavien på bortaplan och sedan Polen på Gamla Ullevi i Göteborg.

- Att få ta ut den truppen och att lite få en ny start, det kändes riktigt, riktigt bra, säger Sundhage.

Kritiken under och efter VM handlade dels om Sveriges oförmåga att spela anfallsspel, men också om Pia Sundhage själv. Om hur de allsvenska tränarna kände att hon inte kommunicerade med dem.

Färre proffs
Det ledde till att Sundhage i juli gav sig ut på en Sverigeresa och besökte samtliga allsvenska klubbar för att sätta sig ner ansikte mot ansikte med tränarna.

- Jag blev upprörd över det som stod i tidningen och i stället för att då vänta på ännu ett möte tänkte jag att jag åker ut och pratar med dem. Är det någon som har kritik så kan de lika gärna säga det rakt upp och ner. Och det har varit väldigt, väldigt bra.

Hon började med AIK och bockade av den sista klubben, Vittsjö, i helgen. Vissa av insikterna Pia Sundhage kom till visar att resan var välbehövlig.

- Jag har insett nu att alla spelare inte är professionella, säger Sundhage.

TT: Menar du att du inte hade koll på det innan?
- Nej, jag menar att jag har varit slarvig när jag sagt att vi har en professionell liga i Sverige. Överlag funkar det så att man kör en vända och kollar hur det är, och det gjorde vi 2013. Men vi har inte helt koll på exakt hur mycket de jobbar eller inte.

TT: Är det färre än du trodde som lever på enbart fotbollen?
- Ja, färre. Man vill ju göra reklam för ligan och pratar om hur bra allsvenskan är, att vi har en professionell liga och kan träna hur mycket som helst. Men jag får inte vara så generell.

Läger som OS-laddning
Sundhage menar att om Sverige ska sikta på att bli bäst i världen så måste spelarna ändå hitta sätt att träna mer. Talangerna finns, men under dagens förutsättningar gäller det att de förutom att träna med klubblaget även tränar på egen hand.

- Vill du vara med och leka med de allra största, det är Carli Lloyd och Abby Wambach i USA, då måste du också lägga ner extra tid så att du får träna mer än dina lagkamrater. Det faller inte alltid i god jord, och alla tycker inte alltid som jag. Men det är min förbannade skyldighet att uttrycka det.

Samtalen med tränarna handlade till stor del om programmet när Sverige i slutet av den allsvenska försäsongen ska spela OS-kval. Tidigare har de svenska klubbarna enats om att inte släppa iväg sina spelare om det inte ska spelas landskamp. Bland annat fick ett läger i början av 2014 ställas in, eftersom landslaget inte fick loss spelarna.

Nu hoppas Sundhage på en ökad vilja att samarbeta.

- Där tycker tränarna att det skulle vara ett läger i november i stället för att vi ska åka iväg och spela. Det skulle innebära att de släpper spelarna en hel vecka, att vi är på Bosön och spelar en match mot killar i stället för att åka till, till exempel, Kina. Sedan kanske vissa spelare kan komma något senare.

- Det föll i god jord. Det för mig är ett samarbete.

Svagt motstånd
Nu närmast är det dock EM-kvalet som gäller. Första matchen sker på bortaplan mot Moldavien, som är rankat 102:a i världen. Det svaga motståndet gör att Sverige vågar experimentera en del med laguppställningen, där det kan bli en återgång till den 4-1-3-2-uppställning som skrotades just före VM.

- Vi vet att vi kan spela 4-4-2, men jag är inte helt säker på att vi kommer att få se 4-4-2. Det här kan bli en nystart och lite fräschhet. Moldavien, det ska vi klara, säger Pia Sundhage.

- Nu vågar vi mixtra litegrann med speluppställningen. Vi har många forwards och frågan är vilka som ska spela yttermittfält, till exempel. Det finns en uppsjö av innerbackar, men vilka ska spela på kanterna? Vi tänker prova.

Se en sammanfattning av VM i Kanada i spelaren ovan.

 

Publicerad 2015-09-14 kl 11:53
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå