Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Sundhage: Vi ska omfamna pressen

Fullsatta läktare på Gamla Ullevi.

Ett par miljoner svenskar framför tv-apparaterna.

Det är vad som väntar när Sverige EM-premiärspelar mot Danmark.

- Vi ska verkligen omfamna pressen, säger förbundskapten Pia Sundhage.

På onsdagskvällen sparkar sommarens fotbollsfest i gång, med förväntningar och förhoppningar som är större än någonsin på det svenska landslaget.

Pia Sundhage inser att pressen på Sverige kommer att vara stor i EM. Och har också receptet på hur den ska kännas som en njutning och ett privilegium i stället för en plåga.

- Man lyfter upp situationer som kan hända. Man är noga med att man kan hantera saker och ting oavsett vilket resultat det blir. Vi har två matcher till och det kan göra att man slappnar av. Vi pratar om konkreta taktiska detaljer i stället för att prata resultat, säger hon.

"Kämpat för erkännande"

Med dryga dygnet kvar till premiären höll Sundhage och lagkapten Lotta Schelin presskonferens på matcharenan. En mycket välbesökt sådan — bara ännu ett litet bevis på de stora kliv som damfotbollen har tagit sedan Sundhage själv var aktiv.

- Under alla dessa år har vi "kärringar mot strömmen" kämpat för erkännande, och jag tycker att vi har sopat mattan ganska väl för de här duktiga fotbollsspelarna, säger Sundhage.

Hon spår att utvecklingen av spelet bara har börjat, att man om fem—sex år kommer titta på EM 2013 i backspegeln och se ett mästerskap där det spelades "ganska bra fotboll".

- Alla folk som är inblandade i och sätter sin prägel på damfotbollen är kloka, ambitiösa och entusiastiska människor, och blir bara fler och fler och från flera världsdelar. Därför tror jag att det kommer gå fortare i utvecklingen av spelet, säger Sundhage.

Glad och stolt

Redan som landslagsspelare drömde Sundhage om att bli förbundskapten — "jag tänkte, herregud jag vill bestämma" — och att leda Sverige i en EM-premiär på hemmaplan blir ännu en milstolpe i en redan framgångsrik karriär.

- Jag är oerhört glad och jag är stolt. Jag lever min dröm, och lovar att göra mitt bästa för att det här ska bli riktigt roligt för svenska folket, säger Sundhage, som summerar stämningen i spelartruppen kort och kärnfullt:

- Mycket energi, förväntansfullt och det är helt enkelt en go harmoni.

Till harmonin bidrar bland annat att alla spelare — inklusive tidigare lårskadade Caroline Seger — är helt friska inför EM-premiären.

Publicerad 2013-07-09 kl 20:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons