Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Sundhages oro för spelarnas vikt: "Orkar inte spela om man är trådsmal"

Pia Sundhage oroar sig för sina landslagsspelare. Samhällets utseendeideal spiller över på fotbollen på ett riskabelt sätt, tycker förbundskaptenen.

- Man orkar inte spela om man är trådsmal, säger hon.

Det är Sydsvenska Dagbladet som intervjuat Sundhage inför sommarens EM-slutspel. Hon befarar att damlandslaget i förlängningen kommer att prestera sämre om inte vissa av spelarna får en mer hälsosam syn på vikt kopplat till elitidrottande.

– Jag tror inte man kan spela sex matcher på allra högsta nivå och tro att man i samma andetag kan vara trådsmal. Det är alldeles för mycket utseendefixering i samhället i stort, det är inte specifikt bara svenska damlandslaget. Allt handlar så mycket om hur vi ser ut, säger Pia Sundhage till Sydsvenskan.

Hon berättar att teamet kring landslaget börjat fokusera mycket på just kosten, och att några av de aktiva fått särskilda direktiv om att öka näringsintaget för att gå upp några kilon.

– Vi har gjort så att vi har vägt maten. Det förvånar till och med mig hur många potatisar du behöver ta för att det ska bli samma mängd energi som i pasta. Spelarna förstår, sen gäller det bara att få dem att göra som man säger, säger Sundhage.

Hon betonar att idealbilden av hur man "ska" se ut är något som måste brytas om man ska nå högsta möjliga resultat i ett fysiskt arbete. Personligen har Pia Sundhage dock aldrig haft några svårigheter att förhålla sig till sådana saker.

– Jag är vacker inombords, det är det som gäller.

Publicerad 2013-05-03 kl 18:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons