Sunnanå vände underläge till 2-1 mot AIK

Dam

Sunnanå drog det längsta strået i en nästan betydelselös match på Skytteholm och bortaslog AIK genom mål av Carina Holmberg fem minuter före ordinarie matchtid.

Publiken har svikit alla tre Stockholmslag under hösten och även dagens 204 åskådare ligger i underkant trots höstkylan, trots att båda lagen har inte har något med topp- eller bottenstriden att göra. AIK saknade sin lagkapten Anne Mäkinen, likaså ytterbacken Sofia Simonsson. Sunnanås nigerianska mittfältare Perpetua Nkwocha har åkt hem för säsongen.
Felpassningar kännetecknade matchens början som såg AIK ha mer boll än gästerna. Två målchanser noterades under den första halvtimmen, båda av finska landslagsspelare. Ett tidigt skott av Laura Österberg Kalmari gick utanför men en sevärt dribbling av Essi Sainio avslutade hon med ett skott i den 30:e matchminuten. Brasiliens och Sunnanås målvakt Barbara hade ingen chans och bollen gck in på rätt sida vid vänstra stolpen. Därmed ledde AIK med 1-0.

Glädjen varade inte länge. Bara fem minuter senare kom Sunnanås fd AIK:are Kathryn Gill till skott på andra kanten och träffade ribbans underkant. Assisterande domaren som var välplacerad signalerade till huvuddomaren Malin Johansson att bollen hade varit bakom mållinjen. Det betydde 1-1 och det resultatet i halvtidsvilan.

Den första kvarten in i andra halvlek var AIK:s. Laget verkade nu mer beslutsamt, tog fler löpningar och verkade vara på väg mot ledningsmålet. Kanske hade slutresultatet från Kristianstad peppat AIK - i och med Hammarbys 1-3 förlust hade AIK kunnat ta ett viktigt och nästan avgörande steg att inte bli sämst i Stockholm i årets serie. Men chanserna förvaltades inte, Sunnanå försvarade sig rutinerat och bra. Backlinjen styrdes som vanligt säkert av veteranen Hanna Marklund. Trycket mattades av. Sunnanå lyckades dra ned tempot och visade ett fint passningsspel. Kathryn Gill slet som ensam forward.
Fem minuter före full tid kom Sunnanå hela vägen fram, Kathryn Gill passade snyggt till Carina Holmberg och hennes skott betydde 1-2 och tre poäng för Skellefteå-laget. Oavgjort hade varit hade gett en rättvisare bild av matchen. AIK hade hela 10-3 i skott på mål, men resultatet är ganska symptomatiskt för AIK:s misslyckade säsong 2009. Det motsatta gäller för Sunnanå på numera 32 poäng, elva före både Hammarby och AIK.
Matchens lirare blev Hanna Marklund respektive AIKs Emelie Ölander, även Essi Sainio gjorde en mycket bra insats i AIK, fick dock bäras ut på bår efter 80 minuters spel.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-10-31 kl 20:18