Sv Cupen: Åter cupfinal i Linköping

Dam

Till slut vann Linköpings FC semifinalen med 4-3 (2-2) på bortaplan mot Djurgården och får möta Umeå IK hemma i final - precis som i fjol.

Djurgården ledde två gånger med 1-0 respektive 3-2.
och var det piggare laget i början av matchen. Trots att EM nu definitivt är över verkar en trend därifrån bestå: tidiga mål. Inte ens tre minuter var spelade inför en för att gälla semifinal i Svenska cupen bedrövligt liten skara åskådare när Rebecca Johnson slog ett inlägg från höger som hela det högt meriterade försvaret inklusive målvakten Sofia Lundgren missade. Dock inte Marijke Callebaut som lätt tryckte in bollen.

Linköping vaknade så småningom ur dvalan och började att pressa tillbaka Djurgården som dock inte tillät några farligheter. Till slut kom kvitteringen efter 23 minuter genom ett samarbete mellan två landslagsspelare. Kosovare Asllani skickade en djupledsboll till lagkapten Caroline Seger, skott och 1-1 och utan chans för Gudbjörg "Gugga" Gunnarsdottir i Djurgårdens mål.

Inom loppet av samma minut tog Linköping ledningen med 2-1. Efter en fast situation - en mycket tveksam frispark som Djurgården-försvaret inte fick ut ur straffområdet - var det till sist backen Faith Ikidi, som låg bakom det målet.
Sekunderna före halvtidsvilan kom Djurgården tillbaka. Efter en hörna av Linda Fagerström var det åter Marijke Callebaut som denna gång med ett bra skott placerade bollen bakom Sofia Lundgren till 2-2.

LFC dominerade den första halvleken, verkade fysiskt starkare och hade fler intränade varianter att bjuda på.
Fyra minuter in i andra halvlek hade Djurgården vänt matchen. Denna gång fick Marijke Callebaut en assist, ett inlägg och en nick av Finlands landslagsstjärna Linda Sällström till 3-2 för Djurgården.
Linköping hade för första gången under årets säsong släppt in tre baklängesmål. Men laget visade karaktär och styrka och tog sig ännu en gång in i matchen. Först nickade Jessica Landström in 3-3 efter 56 minuter och slutligen var det matchens bästa spelare, Petra Larsson, som med ett distansskott en kvart före slutet gjorde 4-3 för Linköping, vilket för övrigt är samma förlustsiffror för Djurgården som i förra årets semifinal mot Umeå IK.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-09-13 kl 19:27