Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Nilla Fischer

Svenska landslagsstjärnan mordhotades

Det anonyma kvinnohatet har uppmärsammats i media på senare tid. En som fått känna på det är svenska ladslagets Nilla Fischer.

- Jag har faktiskt fått ett mordhot, säger hon i Sportbladets program Bollklubben

Att det finns ett kvinnohat i vårt samhälle har för somliga varit plågsamt tydligt under en längre tid. I förra veckan sändes emellertid ett Uppdrag Granskning i SVT där man fokuserade på näthat, och i synnerhet näthatet mot kvinnor, vilket gjorde att fler fick upp ögonen för den misogyni som ligger och pyr i samhället, och som på internet har hittat en plats där den kan brinna anonymt.

ANNONS

Flera kvinnliga journalister vittnade om de vidriga hot och meddelanden som de fick skickade till sig. Allt från grova sexuella anspelningar och hot till rena dödshot.

Den verklighet som de kvinnliga journalisterna vittnade om i programmet är också en verklighet som spelarna i det svenska damlandslaget känner till. I Sportbladets program Bollkubben berättar landslagets Nilla Fischar och Caroline Seger om egna erfarenheter av hat och hot som de fått med anledning av att de är kvinnor.

- Man märker det när det är artiklar eller TV-inslag. Vi märker av det, inte som kvinnorna i uppdrag Granskning, men det är ändå tråkigt. Varför kan inte, speciellt, män stötta oss när vi representerar Sverige, säger Fischer i Bollklubben där hon också berättar om det värsta hon varit med om i den här vägen.

- Jag har faktiskt fått ett mordhot. Det är ganska många år sedan, det var ett brev som kom till klubben. Det är det värsta, säger Linköpingsspelaren som vid tillfället spelade för Malmö.

ANNONS

Fischer säger att det inte har märkts någon förbättring med tiden utan att det känns som vi befinner oss 50 år tillbaka i tiden.

- Många män tycker att vi inte har inom sportvärlden och fotbollen att göra, säger hon i Bollklubben.

Även Caroline Seger har fåt ta emot aggressiva kommentarer, framförallt via Twitter, och det var många som hörde av sig under sommarens EM-turnering för herrar då hon var expert i TV4:s studio.

- Då syntes jag ju och satt i TV i ganska många timmar. Det värsta för mig är när man går på en utseendemässigt, det blir så personligt. Jag är ingen människa som bara tar emot och tar emot. Det känns in i själen när folk tycker till om de ena och det andra, säger landslagskaptenen i Sportbladets program.

Sveriges förbundskapten Pia Sundhage är medveten om det hårda klimatet, även om hon själv inte tar del så mycket av samtalet i sociala medier.

ANNONS

- Jag vet ju om det såklart. Jag tillhör ju en annan generation, jag läser inte så mycket av det där. För de yngre är det ju mycket mer, säger hon till fotbollskanalen.se.

- Jag kände faktiskt inte till detta tidigare som Nilla och Caroline berättar om. Jag vet inte om det finns någon lösning på det här. Det är så lätt för folk att anonymt sitta och häva ur sig saker de aldrig skulle säga annars. Det handlar om att visa respekt. Sen tror jag att man måste hitta något sätt att förhålla sig till det här som passar var och en.

Du tycker alltså inte att man ska undvika exempelvis sociala medier?

- Nej, det kanske bara skulle vara ännu värre för vissa om man skulle ta bort det helt. Kanske ska man välja bort det precis när man ska prestera, säger Sundhage som kommer att diskutera närvaron i sociala medier inför sommarens EM.

ANNONS

- Ja, när truppen är uttagen och det närmar sig så tror jag absolut att vi kommer att prata om det.

Frågan är då, vad det är som driver män till att höra av sig med hatfyllda meddelanden till kvinnor som syns i det offentliga, journalister och idrottare.

- Fotboll är en mansdominerad idrott, kanske tycker de  att vi inkräktar. Det är ett mansdominerat samhälle, kanske tycker de att vi är på deras mark och de vill markera revir, säger Nilla Fischer.

Publicerad 2013-02-15 kl 21:11

DAM

1:01

Häcken historisk mästare: "Helt underbart"

Landslagsduo gjorde Häckens finalmål

Visa fler

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto