Sverige krossade Ungern

Dam

Det blev aldrig någon tuff match mot Ungern. Maria Karlsson inledde målskyttet och Therese Lundin blev tvåmålskytt när Sverige krossade Ungern med hela 6-0 i EM-kvalet

Maria Karlsson, en av det blixtinkallade spelarna, gjorde Sveriges första mål i den 12:e minuten. Hona drev in ifrån sin vänsterkant, gjorde bort den ena spelaren efter den andra för att till sist enkelt rulla bollen förbi en ensam målvakt.

Men Ungern startade med ett aggresivare spel än vad Sverige hade förväntat?
-Det stämmer bra, säger Lilie Persson, assisterande förbundskapten, direkt efter matchen.
- Vi blev överraskade över deras höga press och att dom inte fegade ur och bara backade hem.

Det första snabba målet tog inte hela luften ur Ungern som fortsatte att offra sig och spela aggressivt. Men dom lyckades aldrig riktigt hota Hedvig Lindahl i Sveriges mål som med sitt lugna agerande tog hand om de halvchanser som Ungern skapade.
I den 23:e minuten gjorde mittbacken Sara Larsson 2-0 på en halvvolley efter en hörna.
I den 34:e minuten ökade Therese Lundin på till 3-0 efter ett pass ifrån klubbkompisen Nilla Fischer och bara tre minuter senare gjorde Nilla själv 4-0 på ett skott med vänstern från cirka fem meter utanför straffområdet. Skottet gick rätt upp i krysset.

Backlinjen hade inte mycket att göra. Frida Östberg skötte defensiven perfekt tillsammans med mittbacksparet Sara Larsson och Charlotte Rohlin.
Sara Thunebro kom med mer i offensiven.
-Vi sattes inte på så stora prov i defensiven. Vi hade också påtalat vikten av att hela tiden vara på tårna och inte slappna av. En liten detalj som är väl så viktig för att hela spelet ska fungera, säger Lilie.

I offensiven då?
-Ja, där finns en del att förbättra. Vi har stora krav och det är klart att man aldrig är nöjd när det blir för stor
felprocent i passningarna.

I andra halvleks inledning startade Ungern med lika stor energi som i första. Men dom orkade inte fullfölja sina intentioner i spelet så länge.
-Nej, vi märkte att dom inte har fysiken att klara av det spel dom försökte sig på mot oss idag. Det är samtidigt ett bra betyg åt våra spelare som inte gav ungerskorna chans att komma in i matchen.

I 67:e minuten gjorde Therese Lundin 5-0 på pass ifrån Maria Karlsson. "Luddes" andra mål för dagen.
-Roligt för Therese som var bra idag. Man är alltid nöjd om en forward gör två mål i en match, säger Lilie.

Sen kom ett par byten?
-Seger gick ut och Johanna Almgren kom in. Ett rent säkerhetsbyte. Seger har ett gult kort sen tidigare och vi ville inte riskera något. "Jossan" kom in istället för Jessica Landström och Josefine tackade för det när hon bara tio minuter senare dundrade in matchens sista mål som betydde 6-0 för Sverige.

Vad är ni mest nöjda med idag?
-Att vi lyckas vinna en EM-kval match borta mot Ungern med hela 6-0. Mittfältet jobbade bra. De skapade mycket och när två mittfältare antecknar sig i målprotokollet får man vara nöjd.

Publicerad 2008-05-03 kl 17:56