Sverige tämjde USA

Dam

Det var inte USA som bestämde allt i Skellefteå-landskampen mot Sverige. Visserligen vann USA med 1-0 (1-0) men svenskorna spelade med självförtroende och backade inte hem i onödan.

Säkert kände några av spelarna också att det brändes inför OS-trupputtagningen på söndagen. Att ta fighten/risken att ge det lilla extra vägde tyngre än vetskapen att detta "bara" var en vanlig landskamp som inte gällde poäng.

Det höll på att gå illa redan efter knappt två minuter när tveksamheter uppstod i backlinjen och Heather O´Reilly kom åt att skjuta i ribban.
Tveksamheter om vilka som ska forma backlinje i OS finns även hos förbundskapten Thomas Dennerby. Sara Larsson fick olyckligtvis kliva av efter att ha fått en lårkaka bara 8 minuter in i matchen. Stina Segerström tog hennes plats. En bit in i andra halvlek byttes Charlotte Rohlin mot Karolina Westberg in. Vilken som är den bästa kombinationen av den kvartetten lär inte ens förbundskaptenen vara helt säker på.

Backlinjen är hur som helst inte samtrimmad. Det visade sig när USA gjorde matchens enda mål. Carli Lloyd lade en kort hörna, fick tillbaka bollen och avancerade ostörd in i Sveriges straffområde förbi avvaktande backar. Vem skulle kliva fram? Svaret blev ingen och Carli Lloyd fick avlossa sitt skott som touchade ett svenskt ben och ställde Hedvig Lindahl chanslös i målet efter 39 minuters spel.
Linköpingsmålvakten klarade sig bra, chansade inte på höjdbollarna utan boxade ut dem, räddade ett närskott av Carli Lloyd som kom loss på vänsterkanten fem minuter före slut.

Sverige visade upp ett aggressivare försvarsspel än som behövts i EM-kvalmatcherna. Det störde USAs anfallsuppbyggnad. Sveriges mittfältare fick ändå mest agera defensivt. Caroline Seger och Nilla Fischer blir inte matchhjältar för sitt uppoffrande slit som rättvända bollvinnare.
En sådan kunde Therese Sjögran ha blivit efter två bra lägen i första och ett i andra halvlek. Det sistnämnda var dock under ribban och Nicole Barnhart som ersatte Hope Solo i USAs mål i andra halvlek fick tippa bollen. Therese Sjögrans vänsterhörnor var det vasste i Sveriges i anfallsväg.

Efter ett par bra inlägg av Lotta Schelin i första halvlek men inget avslut fick hon efter 58 minuter lämna plats för Hanna Ljungberg. Skillnaden märktes inte.
Victoria Svensson fick full speltid men märktes inte heller särskilt mycket i spelet.

Abby Wambach kom inte till mer än ett läge för att göra sitt 100:e mål. Sara Thunebro hade bäst koll på henne. USAs bästa spelare i den här matchen var Carli Lloyd som är mittfältare men dök upp litet varstans.

USA är etta i världsrankingen, Sverige trea (efter Tyskland), så egentligen ska skillnaden inte vara mer än ett eller två mål.
Publicerad 2008-07-05 kl 20:50