Sverige utslaget ur OS

Dam

Ännu en målvaktsmiss av Hedvig Lindahl. Ett svagt försvarsspel. En timme senare kunde damlandslaget tåga av planen och ut ur turneringen.1—2-förlusten mot Frankrike i kvartsfinalen betydde slutet på OS.

Framför dem fanns Wembley, semifinal och en chans att ta den där medaljen Sverige fortfarande saknar efter fyra OS. Till London och semifinalen åker nu i stället Frankrike, Sverige däremot får åka hem.

- Vi satte ett mål, det var semifinal och visst var det ett tufft mål med tanke på att fem spelare i ordinarie startelvan fick bytas under våren. Men hellre tufft än tryggt mål, sade förbundskapten Thomas Dennerby.

Utan en rad stjärnor som Therese Sjögran, Charlotte Rohlin (båda skadade) och Josefine Öqvist (födde barn för en månad sedan), var OS-resultatet därför knappast ett fiasko, däremot blev matchen mot Frankrike ett stort misslyckande som den utvecklades.

Missbedömning av Lindahl

Det här var kvartsfinalen som Sverige ledde, hade möjlighet att stänga till — men i stället slog man upp dörren på vid gavel och sade "bienvenue" till Frankrike som tackade och tog emot. Efter Nilla Fischers 1—0-mål hände följande:

+ 29:e minuten. Hedvig Lindahl missbedömde en hörna helt, hennes utboxning blev mer en touch och backen Laura Georges kunde nicka in 1—1. Efter Sydafrikas mål från halva plan var detta Lindahls andra stora miss i mästerskapet.

- Jag hinner tänka om jag ska greppa den, men det var så halt. I stället försöker jag få ut den, men tyvärr inte tillräckligt långt. Alla bollar där ska jag så klart vara beredd på.

Är inte det här en boll du borde ha tagit?

- Ja, det tycker jag alltid när jag släpper in mål. Hade jag gjort om det hade jag försökt hålla bollen.

+ 39:e. På ännu en fast situation vann Frankrike tre närkamper innan till slut stora mittbacken, 181 centimeter långa Wendie Renard kunde trycka in 2—1.

"Besviken"

Det var under tio minuter som Frankrike blottade två stora svagheter i Sveriges spel, målvakten Hedvig Lindahl och markeringsarbetet i försvaret.

- Det är ju två fasta situationer som vi inte är 100-procentiga i. Det är klart att det är tyngre att förlora efter mål på två fasta situationer. Det hade nästan varit bättre att de spelat ut oss, sade Dennerby.

- Klart man är besviken.

Sverige försökte under andra halvlek, Dennerby gick ned på en trebackslinje och närmast mål kom Nilla Fischer. I 72:a minuten var hon fri, skottet inne i straffområdet stöttes dock ut av målvakten.

- Jag tycker vi kommer till klarare mållägen än de gör, sade Lisa Dahlkvist.

Det räckte dock inte. För Dennerby fortsätter nu OS-fotbollen.