Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Tufft schema för damlandslaget inför VM

Foto: Scanpix

Pia Sundhages landslag har ett tufft schema inför VM i Kanada 2015.

Många resor med landskamper, i stället för lugna läger på hemmaplan. Uppladdningen inför fotbolls-VM i Kanada nästa sommar blir tuff för det svenska fotbollslandslaget.
- Vi förhåller oss till de regler som finns, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Först ett dubbelmöte med Kanada i Los Angeles i slutet av november, sedan ett möte med Norge i La Manga i januari. Och så en träningslandskamp mot Finland, i Finland, i februari.

Det svenska fotbollslandslaget har ett digert res- och spelschema framför sig.

Inför hemma-EM 2013 spelade man noll landskamper under vintermånaderna fram till Algarve cup i mars, nu blir det fyra.

Ett nytt sätt att tänka? Nja.

- Vid internationella datum får man loss spelare om man har en landskamp. Det är en av anledningarna till att vi lägger in landskamper, säger förbundskaptenen Pia Sundhage, som på torsdagen presenterade sin 25-mannatrupp till matcherna mot VM-värdnationen Kanada 24 och 26 november.

- Tidigare har vi valt att ha läger och testa dem så, men de dagarna är förbi.

Inget läger på Bosön
I början av 2014 hade landslagsledningen planerat in ett läger på Bosön för fystester och internmatch. Lägret låg förvisso på internationella datum, men då det inte var någon landskamp vägrade de allsvenska klubbarna att släppa sina spelare — och lägret fick ställas in.

Nu tas inte den risken.

TT: Hade du hellre haft fler dagar med dem på Bosön till exempel, för att resa?
- Ja, det kan jag säga. Hade det varit möjligt så, men nu är det inte det, säger Sundhage.

- Vi vill ha spelare som tänker samma tanke och spelar samma passning, löper samma löpning så att det blir bra avslut. Och då blir det landskamper. Varje timme tillsammans blir viktig för oss.

Nytt spelsystem
Förutom möten med Kanada väntar i januari ett läger i La Manga med match mot Norge, och i februari ett möte med Finland i en inomhushall i Eerikkilä utanför Helsingfors.

Sedan EM har Pia Sundhage och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson jobbat med att få in ett nytt spelsystem som ska ge Sverige möjlighet att behålla bollen längre i anfallsspelet. Allt för att anpassa spelet till konstgräs, som kommer att vara underlaget på VM.

Efter den senaste landskampen mot Tyskland är de hyfsat nöjda med vad de ser. En jämförelse visar att Sverige när man mötte Tyskland i EM-semifinalen 2013 slog 285 passningar, där 76 procent gick till rätt spelare. Mot samma motstånd i slutet av oktober var man uppe i över 560 passningar, och 83 procent. Nästa steg är att försöka komma till avslut oftare och bättre.

- Det svåraste steget är när ska vi spela den sista passningen, för nu behåller vi bollen ganska bra.

Publicerad 2014-11-06 kl 17:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons