Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

TV: Diamantbollen till Lotta Schelin - för fjärde gången

Nästa

Avbryt
Försök igen

2013 var året då gulddrömmar gick i kras — men också året då Lotta Schelin på nytt visade att hon är bäst i landet.

Med fyra diamantbollar är 29-åringen dessutom historisk.

- Individuellt sett så är det här det bästa året, säger Schelin.

 

Nilla Fischers succéartade första år som mittback bör rimligen ha gett Diamantbollens jury en del att grubbla över vid sammanträdesbordet.

Till slut var allt ändå som vanligt, och priset — utdelat av Sydsvenskan tillsammans med Svenska fotbollförbundet — gick för tredje året i rad till Lotta Schelin.

- Det är klart att det tredje i rad känns helt galet, säger hon.

Lyonproffset kom hem till sommarens EM som nybliven skyttedrottning och årets spelare i franska ligan. Där började turneringen med en missad straff och en blek och vilsen premiärinsats från Sveriges nummer 8. Lotta Schelin, som bar ett tungt ok på sina axlar redan inför EM, hanterade motgången på bästa sätt.

Fem mål

Två mål mot Finland, ytterligare ett mot Italien. I kvartsfinalen mot Island fyllde lagkapten Schelin — vid det laget sprakande av självförtroende — på målkontot med två fullträffar till.

Bara några dagar senare föll tårarna längs Schelins kinder. Tyskorna hade som alltid blivit för svåra, Schelins "kvitteringsmål" hade dömts bort, festen var över, finaldrömmen i kras. Skytteligatiteln var då en klen tröst.

- Starkaste minnet över lag är EM-sommaren. Den besvikelse som blev efter Tysklandsmatchen är väldigt stark på alla sätt och vis. Men med det stöd vi hade på läktaren så blev det så blandade känslor, säger Schelin.

- Jag har två förluster för mycket i år, en Champions League-final och en semifinal i EM. Det var tungt.

För det här var året då jaget hade större framgångar än laget i Lotta Schelins värld. Visst, Lyon vann ännu en gång franska ligan, men det var mer av ett beställningsjobb. Att summera fotbollsåret 2013 är därför inte helt lätt för Schelin.

- Det är speciellt. Men någonstans känner jag att i år kunde jag inte göra så mycket mer.

"Helt sjukt"

TT: Hur förklarar du att det här är ditt bästa år?

- Jag vet inte. Det finns många dimensioner i ens spel, det finns alltid någonting att förbättra och slipa på. Men om man bara tar det målmässigt — som inte alltid säger allt — så har det varit helt sjukt i år. Kollar man på mitt snitt per match så tror jag inte att jag kan slå det.

Till den historiska Diamantbollen (ingen annan har vunnit lika många) kunde den vindsnabba anfallaren från Kållered lägga titeln Årets forward under måndagens galakväll i Globen.

Schelin — en av tio nominerade till Ballon d'Or, priset som världens bästa spelare — är inte färdig än.

- Jag tycker fortfarande att det är sjukt kul att spela fotboll, säger hon.

- Och jag är en tävlingsmänniska och vill vinna allt.

 

Publicerad 2013-11-11 kl 21:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons