TV: Lotta Schelin Champions League-mästare - Lyon vann finalen

Dam

Förra året krävdes det 18 straffar för att skilja lagen åt. I år var det betydligt mindre snack om saken.

Lotta Schelin kan äntligen titulera sig Champions league-mästare efter att hennes Lyon på torsdagskvällen slog Potsdam med 2—0 i finalen.

Lyon lyckades med det som varit målet i flera år — att ta klubbens första titel i Champions league.

Damfinalen på Craven Cottage i London var en repris från förra året. Då drog Lyon, som saknade en skadad Lotta Schelin, det kortaste strået efter en utdragen straffläggning där till och med målvakterna fick lägga var sin straff.

I år tog Lyon kommandot i matchen direkt.

Winnie Renard inledde målskyttet efter en knapp halvtimmes spel när hon dunkade in en retur på Schelins avslut framför mål.

Potsdam, som saknade sin japanska storstjärna Yuki Nagasato, flyttade fram positionerna i den andra halvleken men saknade den riktiga skärpan i avsluten. I den 65:e minuten fick tyskarnas anfallare Anja Mittag öppet mål, sedan Renard missat en rensning, men misslyckades helt med att få iväg ett avslut.

I stället kunde Lara Dickenmann fastställa slutresultatet med ett kanonskott på halvvolley med fem minuter kvar av ordinarie tid.

- Det har varit en lång väntan och jag är jätteglad att vi lyckades hålla ihop och vinna, sade en lycklig Dickenmann till Eurosport efter slutsignalen.

Att ta hem Champions league-titeln har varit Lyons stora mål den här säsongen,och stora resurser har satsats på damlaget för att de ska ro hem pokalen.

- Förra året var det många tårar, och vi visste att vi hade en svår utmaning framför oss. Det har betytt jättemycket att vi har en president som satsat på oss och gett oss ekonomiskt stöd, sade Winnie Renard till Eurosport.

Lotta Schelin, en av nyckelspelarna i det svenska landslaget inför VM i Tyskland om en månad, spelade hela matchen för Lyon och var inblandad i flera farliga lägen framåt.

Publicerad 2011-05-27 kl 12:48