TV: Se Sveriges grymma OS-kross - slog Sydafrika med 4-1

Sverige firar segern mot Sydafrika.

Slutresultatet var odiskutabelt, 4—1 mot Sydafrika.

Som värdemätare för damlandslaget var dock OS-premiären desto mera oklar.

Det svaret kommer i stället på lördag mot regerande världsmästaren Japan.

Semifinal är målet man satt upp inför OS i London. Redan på onsdagskvällen kunde förbundskapten Thomas Dennerby och spelarna i teorin planera för i alla fall kvartsfinal. Bara en av tre grupptreor får inte spela kvartsfinal — den trean lär garanterat bli Sydafrika.

På pappret är mästerskapsdebutanterna turneringens sämsta lag, på fotbollsplanen i Coventry gjorde man heller inte mycket för att bevisa något annat. Det ska tidigt stå klart, oavsett hur blågula ögon man vill se onsdagens OS-premiär med så går det inte att komma från, VM-bronsmedaljören mot turneringens sämst rankade lag kunde bara sluta på ett sätt — och det gjorde det också.

Efter drygt 20 minuters spel hade Sverige en 3—0-ledning och dessutom haft två skott i ribban.

Marie Hammarström, som väntat från start i stället för Kosovare Asllani, sköt i ribban efter fyra minuters spel. Direkt efter kom lagkaptenen Nilla Fischers skott som via en sydafrikansk försvarare ställde målvakten och betydde 1—0.

Stolpskott

Hammarström hade sedan ett stolpskott innan Lisa Dahlkvist kunde göra 2—0 i 20:e minuten.

Sydafrika hade knappt gjort avspark innan en djupledsboll på Lotta Schelin genom Seger betydde 3—0. Hade det funnits en ridå i Coventry så var det dags att dra ned den då.

Resten av matchen blev en transportsträcka och bättre då att titta fram mot nästa delmål. Japan på lördag på samma arena.

Målvaktstabbe

Japanskorna som inledde OS med att besegra Kanada med 2—1 men borde vunnit med större siffror, är ljusår från Sydafrika. Då väntas också svar på följande frågor:

• Hur klarar egentligen sig Sveriges nykomponerade backlinje?

Nya mittbacksparet Linda Sembrant/Emma Berglund testades i princip ingenting.

• Hur ska Nilla Fischer bryta Japans bollinnehav på mittfältet?

I genrepet mot just Japan i Göteborg var japanskorna överlägsna i passningsspelet.

• Hur stor säkerhetsrisk är Hedvig Lindahl i mål?

Kritiken mot svenska målvakten har varit stor och lär växa sig ännu större efter Sydafrikas 1—3-mål då Portia Modise från halva planen lobbsköt över Lindahl — helt felplacerad.

Tids nog kommer Sverige få klara besked.

Frågan är bara i positiv — eller negativ bemärkelse?

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 13 Lina Nilsson, 3 Emma Berglund, 2 Linda Sembrant, 6 Sara Thunebro - 7 Lisa Dahlkvist, 5 Nilla Fischer (K) - 10 Sofia Jakobsson, 15 Caroline Seger, 12 Marie Hammarström - 8 Lotta Schelin.

Ersättare: 18 Sofia Lundgren - 4 Annica Svensson, 9 Kosovare Asllani, 11 Antonia Göransson, 14 Johanna Almgren, 16 Madelaine Edlund, 17 Malin Levenstad.

Publicerad 2012-07-25 kl 22:38