TV: Svensk förlust mot Japan - men några vinnare

Dam

Ännu en förlust, den här gången, 0—1, mot Japan. Trots det fanns ett par svenska vinnare — som Kosovare Asllani. Hon var en av ett par spelare som tog sig allt närmare en plats i OS-truppen.

Nästa torsdag ska förbundskaptenen Thomas Dennerby presentera sin trupp till London. 22 namn som var med i förturneringen mot USA och Japan ska bli 18 där 4 får den föga tacksamma uppgiften att vara reserver, det vill säga komma in i OS men endast vid skada.

Ett par spelare kan troligtvis sova lite bättre, trots onsdagskvällens förlust i Göteborg mot regerande världsmästarna Japan, som till exempel:

• Yttermittfältaren Kosovare Asllani.
  • Högerbacken Lisa Nilsson
  • Nykomponerade mittbacksparet Linda Sembrant/Emma Berglund.

Alla fyra fick chansen från start och försämrade knappast sina chanser, tvärtom.

- Jag känner mig lugn. Allt faller inte på den här matchen men jag ligger förhoppningsvis bra till, säger Asllani.

Fått ny chans
Hon var den frispråkiga stortalangen som försvann ut ur landslaget, var skadedrabbad, missade VM-succén förra året för att nu fått en ny chans. I mötet mot Japan var hon en av få ljusglimtar för svensk del under en första halvlek som totalt dominerades av Japan.

- Hon har hittat ett annat lugn och sätter inte samma press på sig. Hennes instick är bra och när man tar löpningarna kommer passningarna rätt, berömmer lagkamraten Lotta Schelin.

I backlinjen som saknar mittbacksduon Charlotte Rohlin/Sara Larsson fick Sembrant och Berglund chansen. En miss vid Japans ledningsmål av Yuki Nagasato blev avgörande men Dennerby gav ett tydligt svar angående sina tankar kring försvaret.

- Jag har blivit klokare efter dagens match (läs, Stina Segerström lär få det tufft att ta tillbaka en mittbacksplats och Lisa Nilsson lär få chans på kanten).

- Det här var sista lägret och jag har gjort mitt bästa. Nu är det inte längre upp till mig själv, säger Nilsson själv.

Nytt möte den 28 juli
För Sverige slutade dock turneringen med två förluster mot lag som man förväntas slåss mot om OS-medaljerna. Trots att Japan vilade fyra VM-spelare, bland annat storstjärnan Homare Sawa i första halvlek så dominerade man totalt. Om det var en försmak av vad som väntar när lagen möts i gruppspelet så var det en blågul mardröm.

Andra halvlek var betydligt bättre, Sverige, bland annat genom Lotta Schelin hade en rad chanser.

- I dag tycker jag vi är värda en poäng. Sista 25 minuterna är de bästa vi gjort mot Japan på mycket länge, sade Dennerby.

25 minuter räcker dock inte den 28 juli.