TV: Svensk seger i dramatiskt VM-genrep

Sverige (dam)

Sverige hade hoppats på att få med sig en trygg och bra känsla från genrepet mot Nederländerna inför fotbolls-VM. I stället fick de fly hals över huvud av planen efter en åskknall som kan ha hörts hela vägen över Atlanten. Men de vann i alla fall, 2-1.

Toronto har charmat det svenska landslaget med sommarvärme och blå himlar ända sedan Pia Sundhages skadeskjutna gäng inledde förlägret i Kanada för en kapp vecka sedan.

Men när det var dags att slutgiltigt testa formen mot Nederländerna så drog vädergudarna upp smilbanden i ett hånflin och allt regn som inte fallit den senaste månaden bestämde sig för att ramla ner på en gång. Efter ganska precis en timmes spel började dessutom åskan att mullra över den extremt blöta och färgglada konstgräsplanen på York University - som även används för amerikansk fotboll och landhockey - så kraftigt att matchen fick brytas och spelarna tas av planen samtidigt som publiken fick fly in under läktaren.

30 blixtfria minuter senare bedömdes det dock vara säkert att spela igen och matchen kunde slutföras.

Försvarsspelet prioriterat
Fokus låg för svensk del på att få försvarsspelet att klaffa, efter en vår med flera svajiga försvarsinsatser. Pia Sundhage valde att starta med den troliga VM-backlinjen med Elin Rubensson till höger, Nilla Fischer och Emma Berglund i mitten och med Lina Nilsson till vänster.

Kvartetten sattes på prov flera gånger av det snabba holländska anfallet med den damallsvenska trion Lieka Martens, Kirsten Van de Ven och Manon Melis på topp.

Framförallt Melis tog sig flera gånger fram med kvicka djupledslöpningar. Strax före paus satte Göteborgs-anfallaren också 1-0 bakom Hedvig Lindahl när hon slog in en målvaktsretur, efter att själv ha stått för förarbetet, gjort bort Nilsson, tunnlat Therese Sjögran och sedan störtat på mål.

Alla frågetecken rätades inte ut i den svenska backlinjen, och dessutom tillkom ett stort när Berglund tvingades byta i halvtid med en känning i baksidan av låret.

Anfallarna nätade
Framåt var det mer positivt för svensk del. Sofia Jakobsson fick plats i anfallet bredvid Lotta Schelin, medan Kosovare Asllani fick starta på högerkanten. De två växlade positioner en del under matchen, och fick till flera fina kombinationer och etablerade et tryck tillsammans med mittfältet anfört av Caroline Seger. Det var också Schelin och Asllani som med var sitt mål såg till att vända matchen till svensk seger i den andra halvleken.

Tidigare höftskadade Lisa Dahlkvist spelade en halvlek innan hon byttes ut mot Linda Sembrant.

Den 3 juni lämnar Sverige Toronto för att ta sig till VM-orten Winnipeg där man möter Nigeria i premiären måndag 8 juni.

Publicerad 2015-05-31 kl 00:33