TV: Svenska segrar i Champions League

Dam

Rosengård fick en tuff uppgift, men vann den första åttondelsfinalen i Champions League med 2—1(1—0) mot danska mästaren Hjörring. Allsvenska fyran Linköping vann desto enklare, med 5-0 mot ryska Zvezda Perm.

Hjörring har kvalitet, med en bra centrallinje med amerikanska målvakten Michelle Betos som en säker sista utpost. Och returen på naturgräs i Ålborg kan bli en ännu tuffare uppgift.

- Här hemma var det vi som bestämde takten stora delar av matchen. I returen måste vi vara mer kompakta i försvaret och sätta våra målchanser, sade Rosengårds tränare Markus Tilly.

Målskillnaden är viktig inför returen borta kommande torsdag. Att bränna ett friläge, som Therese Sjögrans minuterna efter Hjörrings 1—1, kan bli kostsamt.

Viktigt mål

Då hade det gått 58 minuter. Och Sofie Junge Pedersen hade just tryckt in kvitteringen för Hjörring. Ett viktigt mål, nu behöver Hjörring bara vinna med ett i returen för att gå vidare.

Danskan är full av självförtroende:

- Vi har en bra chans hemma, naturgräset kommer att gynna oss. Här hade vi problem med deras snabba spel på konstgräset första halvtimmen. Men jag tyckte vi kom starkt tillbaka, sade Pedersen.

Rosengård styrde och ställde rätt bra och tog också ledningen efter elva minuter. Ett smart och snyggt inlägg hamnade hos Anja Mittag som säkert satte 1—0. Danskorna hade bara en klar målchans första halvlek.

Rosengård desto fler med Marta på hugget några gånger där Michelle Betos gjorde kanonräddningar.

Och Rosengårds fans fick jubla på Malmö IP när Katrin Schmidt återställde den ordning som alla 1 658 på läktarna ville ha. Schmidt sköt 2—1 och då var det drygt tjugo minuter kvar av åttondelsfinalen.

Utvisad målvakt

Linköpings motståndare Zvezda Perm hade inte mycket att sätta emot inför blott 495 åskådare på Linköping Arena. Linköping ledde med 4-0 redan i halvtid, efter mål av Charlotte Rohlin, nick efter hörna, Pernille Harder, Fridolina Rolfö och Magdalena Ericsson. I slutskedet blev dock lagets amerikanska målvakt Katie Fraine frilägesutvisad.

Men andremålvakten Hilde Gunn Olsen gjorde en strålande räddning på Daryna Apanasjenkos straff. Med kvarten kvar nickade Mariann Gajhede in 5—0 för ett överlägset Linköping.