Två straffmissar ändå fyra mål av Marta

Dam

Marta gjorde sin bästa match hittills i år i Umeå IK. 3.500 kom till det första allsvenska fotbollsderbyt i Umeå där Umeå Södra stod för motståndet. Det slutade 6-0 (2-0).

Ändå var det inte kattens lek med råttan. Umeå Södra grävde inte försvarsdiken och så länge seriens nykomlingar hängde med skapades t o m en målchans som Victoria Forsmark sköt över efter Linda Franssons inlägg.

Det dröjde 26 minuter innan Marta spräckte nollan.
Ramona Bachmann ökade till 2-0 på Madelaine Edlunds framspelning. Fler mål såg inte första halvlek trots att den avslutades med två straffar på lika många minuter.
Den första kom efter att Maria Wictorsson fällt Marta och den andra strax därpå när Moa Westermark fällde henne. Båda gångerna reste sig Marta för att själv lägga straffarna. Båda gångerna räddade Umeå Södras finska landslagsmålvakt Minna Meriluoto och den prestationen lär få några rader i hennes fotbollsminnen.

Marta skulle ta revansch på sig själv i andra halvlek. Först ökade Ramona Bachmann till 3-0 och sedan gjorde Marta tre mål på raken, det sista ett rent artistnummer.
En detalj som UIKs sportchef Roland Arnqvist särskilt noterade:
- Mami Yamaguchi på mittfältet kommer vi att få stor nytta av framöver, inte en felslagen passning på hela matchen förrän i 89:e minuten.

Liksom mot Kopparbergs/Göteborg fick Umeå IK avsluta med endast nio utespelare. Madelaine Edlund skadade sig och alla bytena var redan gjorda. Det hindrade dock inte mästarna att under de minuterna utöka sin ledning.

Publicerad 2008-05-11 kl 00:37